Сумчан очікує неприємний сюрприз із субсидіями

22.07.2019

Виплата субсидій «живими грошима», на думку фахівців, себе не виправдала повною мірою, оскільки була непідготовленою. Тому влітку багато українців, які отримували пільги на оплату комуналки готівкою, втратять таку можливість у подальшому.

За словами експерта з питань житлово-комунального господарства Українського інституту аналізу та менеджменту політики Андрія Нікончука, отримавши додаткові кошти до пенсій (субсидії готівкою виплачували разом із пенсіями), субсідіанти витрачали їх не за призначенням. «У результаті замість того щоб стимулювати економію споживання енергоресурсів, влада отримала близько 25% боржників-субсідіантів, і тепер незрозуміло, як із них стягнути борги, — каже Нікончук. — Якби вводили монетизацію, як спочатку планувалося, тобто без можливості видавати готівку на руки до кінця опалювального сезону, а це спокусливо великі суми, у 3-4 рази більші, ніж субсидії влітку, то результат був би зовсім інший».

Позитив, на його думку, у тому, що люди зрозуміли: з’явиться заборгованість — пільг більше не буде. А також боржникам дали ще один шанс, пообіцявши призначити їм знижку від держави на оплату комуналки, але вже у безготівковій формі.

Politeka.net

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: