У Сумах АТОвець створив фабрику-лабораторію «Бобри»

25.07.2019

Ігор Мироненко — офіцер запасу. На початку війни на Донбасі пішов добровольцем в територіальну оборону Сум. Повернувшись з АТО, вирішив започаткувати соціальний бізнес, який би давав нові робочі місця, а також був майданчиком для самозайнятості людей. Третина прибутку з якого направлялася на підтримку інших соціальних проектів.

Почалося ж усе із навчання в Українській соціальній академії. Туди запросили учасників, ветеранів АТО та членів їхніх сімей, які бажають навчатися соціальному підприємництву. Підштовхнула на це, розповідає Ігор, його дружина.

«Я зрозумів, що повернувшись з війни, потрібно щось робити, створювати. Адже там лишилися хлопці захищати Україну. І їм потрібно буде повертатися, то щоб було куди вертатися… От так і пішов на навчання. За освітою я сам інженер-проектувальник. До цього в нас уже було невеличке виробництво. Там ми робили на замовлення дитячі іграшки із дерева. Інші замовлення виконували. Але коли я пішов на курси від УСА, то я зрозумів, що цю ідею потрібно розвивати», — розповідає він.

Ігор загорівся ідеєю створити такий унікальний простір у Сумах, де б можна було усім бажаючим скористатися станками, заплативши при цьому лише орендну плату.

В ідеалі FabLab bobry.in.ua це приміщення, фабрика-лабораторія, де стоять станки і є спеціалісти: 3Д-моделер, дизайнер, оператор станків із числовим програмним керування (ЧПК) і ви можете прийти, замовити щось. Робили ми сцену для театру місцевого, робили лялькові будиночки, машинки, написи на дні народження, фотозони тощо

Ігор Мироненко

Ігоря найбільше цікавить частина проектування. Нині чоловік працює над лежачим велосипедом. Уже один такий власного креслення має. А в майбутньому хоче за допомогою таких пристроїв повернути радість життя для ветеранів АТО, які втратили кінцівки і нині є закутими в інвалідні візки, які обмежуть їхні рухи та швидкість.

Чому бобри?

Фабрика-лабораторія називається «Бобри» не випадково, адже саме ці тварини, розповідає Ігор, прийшовши на нову місцину, починають наповнювати її життям та створювати зовсім інший простір. А ще будують дамби. Так от «Бобри» в Сумах мають стати тією дамбою, яка буде затримувати цінні кадри, аби вони масово не їхали за кордон у пошуках роботи.

Мета проекту

Соціальний бізнес має на меті вирішити проблему з працевлаштуванням, створити нові робочі місця, створити такі умови, де б люди могли розвиватися, експериментувати, робити проекти із соціальною складовою тощо.

Працюють у лабораторії 3Д-роботи. Задавши необхідні дані, тут можна роздрукувати будь-яку деталь. Це, розповідає Ігор, може бути все, що завгодно. Так, вже мали справу із деталями для автівок. Їх на 3Д-принтері можна зробити в рази дешевше.

Соціальна складова

Бізнес заради заробітку автора проекту цікавить в другу чергу. На перше місце ставиться саме соціальна складова. 30% від заробленого йтиме на навчання спеціалістів для станків з ЧПК, ще третина — на подібні проекти, які мають соціальну складову або сприятимуть розвитку Сум.

Нині тривають останні приготування до старту. Відкритися лабораторія «Бобри» має вже цієї осені. Затримка лише за впорядкуванням приміщення. Зараз же збирають «бобрів»-однодумців, приймають замовлення та консультують онлайн.

http://spec-kor.com.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: