Володимир Пилипейко б’є тривогу щодо вивезення з Шостки отрутохімікатів

26.07.2019

Серйозну для жителів Шостки проблему порушив на черговій сесії Сумської обласної ради, яка відбулася сьогодні, 26 липня, представник депутатської групи «За життя» Володимир Пилипейко у своєму запиті до Кабінету Міністрів України.

Ще чотири роки тому, на Шосткинщині були розлиті небезпечні отрутохімікати. Пізніше виявилося, що несанкціоновані відходи зливалися ще в декількох місцях району. Найстрашніше, що утилізатори завезли в район з військової частини в Одеській області суміш технічної води і гептилу – найнебезпечнішого для людини компонента ракетного палива. Іншу отруту ще три роки тому зібрали фахівці Міжрегіонального центру швидкого реагування ГСЧС України і затарили в герметичні бочки, які й досі зберігаються на території міста і району.

Володимир Пилипейко наголосив, що всі спроби вивезти отрутохімікати за межі Шосткінщини і утилізувати, не увінчалися успіхом, оскільки в нашій країні, як виявилося, немає підприємств, які б мали відповідну ліцензію на утилізацію особливо небезпечних хімічних речовин.

«Всього було завантажено 15 тонн забрудненого ґрунту із вмістом пестицидів. Відходи проінвентаризовано, зважено і розміщено на майданчик для тимчасового зберігання. Відходи зберігаються на території двох сільських рад — Ображіївської і Ковтунівської. Всього на території Шосткинщини зберігається близько 90 т небезпечних отрутохімікатів, які підлягають утилізації: 40 тонн — в місті Шостці, 28 тонн — в селі Ображіївка і 23 тонни — в селі Ковтунове», — зазначив депутат у своєму зверненні.

Тож обранець від депутатської групи «За життя» закликав Кабінет Міністрів України та його структурні одиниці, відповідальні за усунення результатів надзвичайної події, виявити відповідальне ставлення до викладених обставин і роз’яснити представникам народу та постраждалим мешканцям міста і району, коли саме територію Шостки, Ображіївки та Ковтунове покинуть небезпечні речовини. Які для цього вживаються дії? Та про які часові рамки йде мова?

Депутати запит колеги підтримали більшістю голосів.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: