У Сумах фірму оштрафували на 223 тисячі за нелегальних «пічників»

27.07.2019

У Сумах ФОП Кравченко С.В. допустив до виконання робіт підвищеної небезпеки двох неоформлених працівників. Управлінням Держпраці у Сумській області винесено постанову про накладення на підприємця штрафної санкції у розмірі 223 380 грн.

Через незгоду суб’єктом господарювання подано позов до суду. Наразі Другий апеляційний адміністративний суд постановив визнати постанову Держпраці правомірною. Рішення суду набирає законної сили з дати його прийняття.

У ході інспекційного відвідування суб’єкта господарювання із пояснень підприємця і наданої копії Дозволу Територіального управління Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки у Сумській області встановлено, що ФОП надає послуги з обстеження, ремонту і чищення димарів, повітропроводів. Для виконання робіт поряд із найманим працівником суб’єкт господарювання залучав осіб на умовах цивільно-правових договорів на надання послуг з перевірки, очищення димових вентиляційних каналів житлових будинків і споруд у Липоводолинському, Буринському та Білопільському районах Сумської області. Утім фактично ці підрядники виконували функціональні обов’язки за професією «пічника».

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України №1107 «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» роботи, пов’язані з обстеженням ремонтом і чищенням димарів, повітропроводів входять до переліку видів робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці. Для виконання таких робіт не можуть залучатися фізичні особи на умовах цивільно-правового договору.

Таким чином, між ФОП та двома підрядниками, які працювали на умах ЦПУ, склалися трудові відносини. Проте роботодавцем не видавався наказ на їх прийняття та не подавалося повідомлення до органів державної фіскальної служби. Зважаючи на вищевикладене, у ході інспекційного відвідування встановлено факт використання ФОП не оформленої належним чином праці двох працівників.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: