На Сумщині встановили, через що в дитячому таборі отруїлися 15 осіб

31.07.2019

15-16 липня  в оздоровчому таборі «Зорька» відокремленого підрозділу Державного галузевого об’єднання «Південно-західна залізниця» (с. Таранське Конотопського району) зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції, під час якого постраждало 15 осіб, серед яких 14 – діти до 17 років та 1 доросла особа (працівник табору).

Лише за рахунок вчасно організованих та проведених спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області та Конотопського відокремленого підрозділу ДУ «Лабораторний центр на залізничному транспорті МОЗ України» заходів по встановленню причин та умов виникнення гострої кишкової інфекції серед дітей заміського табору вдалося попередити її можливе подальше поширення в закладі та за його межі.

Після отримання офіційного повідомлення про випадки отруєння дітей було проведене епідеміологічне розслідування у закладі, в результаті якого встановлено ряд грубих порушень санітарного законодавства, а саме вимог Державних санітарних норм і правил «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів» ДСанПіН 5.5.5.23-99. Так, на харчоблоці встановлено недотримання поточності технологічних процесів при надходженні сирих та готових страв, що стало причиною вторинного мікробного забруднення останніх; недотримання правил миття столового посуду, використання пошкодженого кухонного інвентарю, кухонного та столового посуду, які неможливо якісно вимити та продезінфікувати.

Додатковим беззаперечним підтвердженням наявності вказаних порушень стали проведені санітарно-мікробіологічні дослідження змивів з столового посуду, інвентарю, робочих поверхонь на харчоблоці, у 21% яких виділені різноманітні збудники кишкових інфекцій, серед яких кишкова паличка, патогенний і 2 види умовно-патогенних стафілококів та ентерокок, які є показниками фекального забруднення.

А 3% приладдя харчоблоку були забруднені тими ж збудниками навіть після проведення заключної та поточної дезінфекції.

Відхилення за мікробіологічними показниками показали 36% готових страв, що були в меню 15.07.2019 року. Це огірки та томати нарізані свіжі, риба тушкована, салат із свіжої капусти, чай з лимоном.

Були також встановлені факти відсутності контролю з боку адміністрації та персоналу за дотриманням режиму харчування дітей у таборі. При опитуванні діти розповідали про вживання та тривале зберігання без належних температурних умов недозволених продуктів та готових страв (піци, кондитерських виробів, тощо), принесених батьками.

За порушення санітарного законодавства, що призвели до виникнення спалаху гострої кишкової інфекції, до керівника закладу було застосовано адміністративне стягнення у вигляді штрафної санкції, повідомляє прес-служба відомства.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: