«Сумирибгосп» наражає своїх працівників на небезпеку

02.08.2019

Таким є результат проведення Управлінням Держпраці у Сумській області на підприємстві заходів державного контролю в частині дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці. Суб’єкт господарювання не лише нехтує своїм обов’язком створювати безпечні гідні умови праці, а й не реагує на зауваження головних державних інспекторів, відмовляється виконувати припис Держпраці щодо усунення порушень. Тому з метою запобігання виникнення нещасних випадків, збереження життя і здоров’я працівників цього підприємства до суду направлено позов з клопотанням про заборону ПРАТ «СУМИРИБГОСП» виконувати роботи підвищеної небезпеки, а також експлуатувати машини, механізми, обладнання та устаткування підвищеної небезпеки.

У ході планового заходу державного контролю фахівцями Управління Держпраці у Сумській області виявлено ряд порушень з охорони праці, що несуть загрозу життю і здоров’ю працівників підприємства. Зокрема суб’єктом господарювання виконуються роботи підвищеної небезпеки та експлуатується устаткування підвищеної небезпеки за відсутності дозвільних документів, проектної і технічної документації. А саме, здійснюється технічне обслуговування і ремонт, експлуатація вантажопідіймальних кранів, трансформаторних підстанцій  та електроустановок понад 1000В типу КТП -10/0,4 кВ, проводяться роботи у вибухопожежонебезпечних зонах.

Із метою приведення виробництва ПРАТ «Сумирибгосп» у відповідність до вимог законодавства з охорони праці головними державними інспекторами Управління Держпраці у Сумській області за результатами перевірки внесено директору припис. Поряд із рядом зауважень фахівці рекомендували керівнику заборонити подальше виконання робіт та експлуатацію машин, механізмів і устаткування підвищеної небезпеки до усунення виявлених порушень. На ряду з цим представники Держпраці провели для відповідальних посадових осіб суб’єкта господарювання роз’яснювальну роботу, зауваживши на тому, що нехтуючи правилами безпеки праці, роботодавець ризикує здоров’ям працівників.

Проте, як виявилося під час позапланової перевірки Держпраці в частині виконання припису ПРАТ «Сумирибгосп» проігнорувало законну вимогу територіального органу виконавчої влади. За це керівника підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено штраф у відповідності до ст. 1884 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Утім навіть такі заходи впливу не змінили позицію підприємства щодо необхідності забезпечення безпечних умов праці та дотримання вимог законодавства з охорони праці. Як показує практика, саме подібне ставлення роботодавців до своїх обов’язків рано, чи пізно призводить до нещасних випадків, яких з легкістю можна б було уникнути.

Враховуючи вищевикладене прийнято рішення про передачу матеріалів перевірок ПРАТ «Сумирибгосп» до правоохоронних органів для відкриття кримінального провадження за ст. 272 Кримінального Кодексу України.

Довідково. Кримінальний Кодекс України

Стаття 272. Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою

1. Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві особою, яка зобов’язана їх дотримувати, якщо це порушення створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяло шкоду здоров’ю потерпілого, —

карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

2. Те саме діяння, якщо воно спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, —

карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: