Сумська мерія дала відписку на петицію про очищення річок міста

02.08.2019

Отримала відповідь міської влади онлайн-петиція «Очищення русла річки Псел та прибирання берегової смуги».

«Наше місто розташоване в дуже сприятливій локації. Недарма його засновники обрали саме це місце для поселення. Важливу роль в цьому виборі зіграли й річки.

Й сьогодні ми маємо чудову нагоду користуватися водними ресурсами.

Проте стан самого Псла вкрай жахливий: русло замулене й забруднене, з кожним роком все більше заростає травою. Різко зменшилась популяція біоресурсів, деякі види риб зникли взагалі!

Звичайно, людський фактор в забрудненні річки — величезний. За останні десятиріччя ми були жахливим хазяїном, і над цим також треба працювати, але давайте допоможемо Пслу, врятуємо те, що лишилося, поки ми ще можемо щось зробити!!

Три роки (!!!!) тому подібна петиція набрала більш ніж необхідну кількість голосів за лічені дні. Міська рада її розглянула й запропонувала передбачити аж 180 тис. грн. на заходи з благоустрою прибережної смуги… Сумно… результатів ми так і не побачили. За ТРИ РОКИ!!!

Тому вимагаю від міського голови й депутатського корпусу:

1. Створити спеціальну комісію. Проаналізувати це питання й вжити заходів для створення РОБОЧОГО процесу з його вирішення.

2. Передбачити реальні кошти для організації процесу очищення саме русла річки хоча б в межах міста (буквально почистити дно від мулу, бруду, сторонніх предметів, трави — не віртуальне обрізання гілля вздовж берегів).

3. Прийняти відповідні постанови, що заборонять навігацію річкою транспорту з потужними бензиновими двигунами, що розмивають береги. Продумати хто й з якими повноваженнями буде слідкувати за виконанням. Відповідні санкції порушникам.

4. Врегулювати процес скидання води Низівською ГЕС. Стрімке падіння рівня води (за добу) вже призвело до сумних наслідків.

5. Привести в належний стан системи очистки стічних вод. Після дощу брудна вода потрапляє прямо в річку.

6. Проаналізувати й припинити викиди стічних вод, що не відповідають нормам, в річку з очисних споруд КП «Місьководоканал».

7. Облаштувати декілька й підтримувати міські пляжі відповідно санітарних норм. періодично проводити відповідні обстеження дна водолазами, зобов’язати міську СЕС брати проби води. Щороку видавати паспорти придатності пляжу.

8. У своїй відповіді надати конкретні рішення з датами створення комісій, робочих груп, відповідальними особами», — писав автор петиції Ронь Ярослав Олексiйович.

Відповідь на електронну петицію:

«Ваша електронна петиція щодо очищення р. Псел та інших питань в межах повноважень розглянута департаментом інфраструктури міста Сумської міської ради.

Повідомляємо, що у липні поточного року розпочата процедура публічної закупівлі послуг на «Проведення благоустрою у прибережно-захисних смугах річок Псел, Сумка, Стрілка, оз. Чеха та інших водних об’єктів, очищення русел річок». Очікуваний термін надання таких послуг – серпень-листопад поточного року.

Згідно технічного завдання переможець торгів повинен буде забезпечити щотижневе прибирання берегових смуг та водної поверхні річок Псел, Сумка, Стрілка від сміття та різного непотребу, ліквідацію захаращень, видалення аварійних, сухостійних, буреломних та вітровальних дерев.

Також інформуємо Вас, що у серпні поточного року департаментом інфраструктури міста СМР планується провести моніторинг систем очищення поверхневих вод по м. Суми та розробити заходи по їх утриманню і догляду.

У 2019 році за кошти міського бюджету проводяться роботи по облаштуванню міського пляжу у парку ім. І.М. Кожедуба. Замовником цих робіт є департамент інфраструктури міста СМР.

Крім того, повідомляємо, що у другій половині липня 2019 року департаментом інфраструктури міста СМР будуть опрацьовані питання та підготовлені відповідні пропозиції до профільних структурних виконавчих органів Сумської міської ради стосовно заборони руху маломірних водних суден по р. Псел, скидів КП «Міськводоканал» СМР стічних вод у р. Псел та врегулювання відносин з адміністрацією Низівської ГЕС в частині належного регулювання та підтримання гідрологічного режиму р. Псел».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: