Жителі Сумщини встановили 250 сонячних установок

06.08.2019

Цифра зафіксована станом на 1 серпня 2019 року. Для порівняння – в серпні 2018 року в нашій області їх було 92. Тож сумчани активно впроваджують альтернативну енергетику в своїх оселях. Найбільше будинків, обладнаних сонячними панелями, є в Сумах, Сумському районі та на Роменщині, повідомляє ПАТ «Сумиобленерго».

Завдяки сонячним батареям їх власники забезпечують оселі безкоштовною електроенергією та заробляють кошти, продаючи її надлишок постачальним організаціям за «зеленим» тарифом. Відповідні тарифи встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Стрімке зростання попиту на сонячні панелі спостерігається після прийняття Парламентом у 2015 році Закону №514-VIII щодо запровадження «зеленого» тарифу для СЕСд потужністю до 30 кВт із прив’язкою до курсу євро. Крім цього, законопроект № 10357, ухваленим Парламентом у липні цього року, врегулював питання розміщення сонячних електростанцій на розсуд власника (на даху або на землі). Враховуючи, що в Україні налічується приблизно 6,5 млн домогосподарств, потенціал для ринку використання сонячних панелей значний, зазначають у Держенергоефективності. Міністерство енергетики та вугільної промисловості заявляє, що виплати виробникам електричної енергії за «зеленим тарифом» протягом наступних 10 років становитимуть понад 1,3 млрд євро на рік.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: