Сюрприз до Дня Верхньої Сироватки

06.08.2019

Цікавий сюрприз до Дня народження Верхньої Сироватки підготував місцевий футбольний клуб «LS Group». За рахунок Клубу до Дня села буде встановлено контактну скульптуру – знак «Я люблю Верхню Сироватку» (на фото). Знак буде розміщено в центрі селища, поблизу місцевої церкви, школи та будинку культури.

Президент ФК «LS Group», заслужений юрист України Геннадій Дем’яненко:

«Особисто я, вся наша команда та тренерський склад надзвичайно поважаємо Верхню Сироватку та її мешканців. Я тут виріс та закінчив школу. Наразі ми з честю захищаємо селище в футбольних баталіях. Наш подарунок – це повага та шана всім сироватчанам».

Нагадаємо, що Верхня Сироватка — село, центр ОТГ, до складу якої входять села Залізняк, Новоселиця, Стінка. Великий Бобрик, Івахнівка, Кам’яне, Малий Бобрик та Юсупівка. Населення складає понад сім тисяч осіб, річний бюджет близько 50 мільйонів гривень.

Село знаходиться на березі річки Сироватка (в основному на лівому), засноване у середині XVII століття, а точніше в 1653 році. Заселилося, як і вся Слобожанщина, втікачами із-за Дніпра. Для села характерно, що одна його частина була вільним козацьким поселенням, а друга (Велика та Мала Піщана, Прядківка) населяли кріпаки поміщиці Апраксіної, яка мала маєток у селі Великий Бобрик.

За переписом 1739 року в слободі Верхня Сироватка мешкало 1132 душі чоловічої статі, козаки і селяни, обернені Петром І у кріпаків полковника Кішка, які в 1730 році повстали проти свого феодала й зазнали нещадної кари. Основним заняттям населення було землеробство, скотарство, бджільництво, а пізніше – садівництво.

На початку XX століття за участі поміщиків – заводчиків Харитоненка, Терещенка, Золотницького, Ліщинського, Апраксіної за один рік збудовано залізницю «Суми – Бєлгород» (станція Золотницька с. Стінка). Після скасування в 1861 році кріпосного права в селі з’являються 2 селітрові, шкіряний та цегельний заводи, збудовано горілчаний завод.

Перший храм у селі збудовано в 1660 році. У 1805 році за проектом Олександра Олександровича Паліцина розпочалося спорудження кам’яної церкви в ім’я Успіння Божої Матері, яке тривало до 1812 року. Іконостас в 1841 році поновили живописом і позолотою, існує він і понині.

За даними на 1864 рік у казенній слободі, центрі Верхньосироватської волості Сумського повіту Харківської губернії мешкало 2283 особи (1153 чоловічої статі та 1130 — жіночої), налічувалось 368 дворових господарств, існувала православна церква та станова квартира, відбувався щорічний ярмарок.

Станом на 1914 рік кількість мешканців зросла до 6679 осіб.

Наразі Верхня Сироватка — одне з найсучасніших селищ Сумщини, з гарною логістикою, інфраструктурою та відмінними перспективами економічного росту.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: