Роменський парк розвалюють та розтягують на шматки

06.08.2019

Парк ім. Т.Г.Шевченка потребує капіталовкладень у сотні тисяч гривень, про які можна тільки мріяти. Усе тому, що парк і досі не має статусу парку.

Роменський парк розвалюють та розтягують на шматки: жителі міста стають свідками вандалізму та халатного ставлення як з боку мешканців, так і управителів. На засіданні виконавчого комітету 17 липня керівник КП «Їльїнський ярмарок» Юрій Воскреса розповів про реалії «виживання» місця відпочинку. За його словами, парк себе не окуповує.

Загальна площа парку становить 11,3 гектари, з яких 7 — під покосами. Усю територію за мінімальну заробітну плату обслуговує лише 4 працівники, троє з яких прибирають. Саме тому, на думку Юрія Андрійовича, парк перетворюється на хащі.

Дохід від розташування цирку з початку року склав 14 тисяч гривень. Деякі «крихти» удалося зібрати від роботи платної вбиральні. Але непередбачувані витрати «висмоктали» весь бюджет. Тільки ремонт понівеченої буревієм сцени, паркану та комунальні витрати склали понад 31 тисячу гривень. Для того ж, щоб утримувати парк, з сьогоднішніми тарифами та мінімальними зарплатами, потрібно близько 800 тисяч гривень на рік, — говорить Юрій Воскреса.

Усе міг би вирішити один нюанс: якби центральний парк визнали історико-культурним місцем, бо його, як наголосив секретар міської ради Валерій Мицик, і досі вважають загальноміською територією. «Парку як такого в місті в нас немає,» — пояснив Валерій Миколайович.

Якби ж парк мав статус парку, тоді б і кошти на нього місто виділяло, а так все — лише на волонтерських засадах.

Отож прибирання для керівника парку перетворюється на ходіння з простягнутою рукою, яке не завжди закінчується тріумфом. Тому й ні благоустрою, ні «здорової» торгової інфраструктури, ні чистоти. Окремі купи сміття взагалі не вивозяться роками. «У парку працював лише один автомобіль районної державної адміністрації, — розповів Юрій Воскреса. — Він прибирав бруд, який накопичується щодня, так би мовити «свіжий». А той, який лежить по кілька років, ми вивезти не можемо».

Підприємства, які мають транспорт і могли б допомогти з вивезенням сміття, просять забезпечити їх соляркою. Та «Ільїнський ярмарок» не в змозі оплатити рахунки. Ба, навіть з Центром зайнятості не можуть укласти угоди, щоб залучити людей на покоси: закон не дозволяє.

Член виконкому Валентина Гунькова порекомендувала хоча б купити газонокосилку-квадроцикл і нею боротися з травою. «Нехай одна людина косить, це будуть її функціональні обов’язки», — порадила пані Валентина.

Та парк ніколи не буде прибраним достатньо, якщо на це не буде виділено коштів, підвів підсумок Валерій Мицик.

«Новий погляд Роменщини»

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: