На Сумщині вийшла книга, яку створювали 30 років

08.08.2019

Науковий співробітник Конотопського міського краєзнавчого музею ім. О.М. Лазаревського, краєзнавець Шаміль Акічев розповів Конотоп.City про свою книгу «Пам’ятні дати з історії Конотопщини» та шлях її створення.

За словами автора, це перша спроба у великому форматі показати історію краю від XVII століття до 1941 року. Вона присвячена пам’яті матері. Умовна назва могла бути «Річка Хронос Конотопщини».

«Те, що у книзі немає розділів, не випадковість. Вона як річка Хронос, де події плинуть одна за одною… Не став робити розділи й через те, що дуже важко визначити де закінчуються окремі періоди. Усе почалося з 1634 року, коли зафіксована перша згадка про Конотоп, і закінчилося 22 червня 1941 року. Далі — війна, а там вже йде зовсім інша історія», — розповів Шаміль Акічев.

Книга як науково-популярне видання готувалося до друку понад 30 років. Краєзнавцю довелось попрацювати в архівах та бібліотеках Києва, Харкова, Львова, Дніпра, Чернігова, Сум, Ніжина, Конотопа, щоб знайти маловідомих та невідомих фактів з історії краю.

До книги увійшли архівні та газетні матеріали, відомості з різних джерел та дані про діячів із різноманітних енциклопедичних видань, у першу чергу з енциклопедичного видання «Сумщина в іменах».

«Я поклав 30 років, щоб відшукати різні факти й звести разом та перевірити. Деякі вахти не включив у книгу, тому що сумнівався, що дійсно у цей день відбулась подія», — говорить автор.

Створюючи книжку, автор хотів так подати ці історичні матеріали читачу, щоб посіяти роздуми про минуле нашого краю, про відомих історичних осіб, а також про розуміння місця Конотопщини в історії України та Європи.

Книга вийшла накладом у 200 примірників. Вона налічує 312 сторінок. Наразі точна дата презентації невідома. Як наголосив сам автор, недолік цієї книжки — відсутність фотографій, ілюстрацій, карт та схем.

Після презентації книгу передадуть в архіви, бібліотеки, музеї та краєзнавчі організації Конотопа та України. Також хочуть передати примірники у Британську бібліотеку та Бібліотеку Конгресу США. У планах — зробити електронний варіант книги.

Шаміль Муламович Акічев — науковий співробітник Конотопського міського краєзнавчого музею ім. О.М. Лазаревського з 2005 року. Національність — татарин. Народився 28 вересня 1951 року у місті Чебарекуль Челябінської області. Освіта — вища історична. Закінчив денне відділення історичного факультету Пермського державного університету в 1976 році. З 1978 по 2003 працював учителем історії та основ правознавства ЗОШ І-ІІІ ступенів села Чорноплатове Конотопського району. Краєзнавством займається з 1976 року. Має звання «Почесний член Всеукраїнської спілки краєзнавців». Член Національної спілки краєзнавців України та Національної спілки журналістів України. Учасник Всеукраїнських науково-практичних конференцій у Києві, Харкові, Дніпрі, Сумах, Глухові, Ніжині, Конотопі, Батурині. Автор численних краєзнавчих публікацій у газетах та наукових журналах. Один зі співавторів першого комплексного дослідження історії Конотопщини «Конотопщина: час, події, долі».

konotop.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: