Чому в мерії Сум не захотіли зекономити 50 млн грн?

09.08.2019

Депутати Сумської міськради в черговий раз відмовилися вносити зміни в своє ж рішення від 29 грудня 2016 року «Про проведення допорогових закупівель товарів, робіт і послуг виконавчими органами, комунальними закладами, установами та підприємствами Сумської міськради в системі електронних державних закупівель ProZorro».

Нагадаємо, цим рішенням всім розпорядникам бюджетних коштів було рекомендовано так звані допорогові закупівлі (тобто на суми, які не підпадають під тендерну процедуру відповідно до закону — до 50 тис. грн на товари і послуги і до 200 тис. грн — на роботи) теж проводити на тендерній основі, через електронну систему ProZorro — для економії бюджетних коштів і підвищення конкуренції.

— Як ми проаналізували, за ці два з половиною роки розпорядники бюджетних коштів у більшості своїй практично повністю проігнорували це рішення і основну частину (до 90%) допорогових закупівель проводили на бесконкурентній основі, — заявив Корнієнко, — а в УКБ і департаменті інфраструктури в 2018 році всі 100% закупівель були неконкурентними. Ми порахували, що тільки ці два розпорядника за останні два з половиною роки освоїли на допорогових закупівлях абсолютно непрозорим шляхом, на бесконкурентній основі, близько 500 млн грн, а могли б заощадити близько 50 млн грн, якби провели ці закупівлі по тендерах. Невже місту не були потрібні 50 млн грн? Тому ми пропонуємо внести зміни в рішення 2016 року, замінивши слово «рекомендувати» на «зобов’язати».

Також пропонувалося прописати в рішенні, щоб розпорядники бюджетних коштів при укладанні договорів суворо дотримувалися норми закону про фіксацію договірних цін і не допускали узгодження умови про так звану динамічну ціну (тобто можливість змінювати вартість). Адже за такою схемою підрядники можуть вигравати тендери з якою завгодно низькою ціною, а потім на порядок підвищувати її (причому іноді мова йде навіть не про мільйони, а про десятки мільйонів), що суперечить принципам економного та раціонального використання бюджетних коштів та, по суті, повністю нівелює саму ідею тендерних закупівель.

Однак за пропоновані зміни проголосувало всього 13 депутатів, один був проти, ще один — утримався, 10 — не голосували взагалі.

Нагадаємо, громадські активісти в травні минулого року вже намагалися внести такі зміни в це рішення, але тоді депутати також їх не підтримали.

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: