У Сумах агрофірма відсудила майже 58 тисяч гривень

09.08.2019

До Господарського суду Сумської області звернулось ТОВ «Агросоя 2017» щодо стягнення із відповідача — ТОВ «Терра Грейн» 57,7 тисячі гривень за договором поставки.

ТОВ «Терра Грейн» зобов’язалося передати у встановлений договором термін товар у власність ТОВ «Агросоя 2107», а ТОВ «Агросоя 2107», у свою чергу, зобов’язалось прийняти товар та оплатити його. Судом встановлено, що постачальник поставив покупцю товар на загальну суму 316 тисяч гривень, а покупець прийняв та оплатив його.

Однак, відповідач, порушуючи ст. 201 Податкового кодексу України, не оформив податкові накладні на зазначені вище операції постачання товарів та не зареєстрував їх в Єдиному реєстрі податкових накладних, у такий спосіб позбавивши позивача права на віднесення сплаченого податку на додану вартість до складу податкового кредиту у сумі 57, 6 тисяч гривень.

Таке порушення відповідача позбавило позивача права включити суми ПДВ до складу податкового кредиту, відповідно, скористатись правом на зменшення податкового зобов’язання, тобто позивач поніс збитки.

Судом встановлено, що у цьому випадку є прямий причинно-наслідковий зв’язок між бездіяльністю відповідача щодо виконання визначеного законом обов’язку зареєструвати податкові накладні та неможливістю включення сум ПДВ до податкового кредиту позивача, а також, відповідно, зменшення податкового зобов’язання на зазначену суму, що фактично є збитками цієї особи.

Відповідачем не спростовано обґрунтованості позовних вимог.

Суд вирішив позов задовольнити повністю та стягнути із відповідача зазначену суму грошей та інші витрати, що пов’язані із судовим процесом.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: