Депутат Ігор Перепека: «У Сумах катастрофічно зменшується кількість населення»

12.08.2019

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, середній показник смертності від серцево-судинних захворювань в Україні складає близько 70%. Така ж статистика і по Сумщині і, зокрема, в Сумах, де смертність від серцевих недуг – 73% серед людей похилого віку і 33% — серед працездатного населення.

Як повідомила в.о. начальника відділу охорони здоров’я Сумської міськради Наталія Кіпенко, минулого року в обласному центрі від хвороб системи кровообігу померло  2110 осіб. Переважно це люди старшого віку.  Вже багато років саме серцеві патології займають перше місце серед причин смертності. Серед працездатного населення хвороби системи кровообігу посідають друге місце після онкології. Найпоширеніші — інфаркт, інсульт, серцева недостатність.

За словами посадовиці, сумчани нехтують станом здоров’я: молодим здається, що у них ще все попереду, а люди поважного віку думають, що все, що могло трапитись, уже сталося, і вже нічого переживати.

Боротися, а точніше попереджувати серцево-судинні захворювання серед сумчан слід через інформаційно-роз’яснювальну роботу, вважає депутат міської ради Ігор Перепека. На липневій сесії він запропонував міській владі розробити програму профілактики та виявлення таких хвороб серед населення.

«Потрібно людям розповісти, як попередити ці хвороби, як можна допомогти один одному. Це і вживання препаратів, що містять аспірин,  перевірка судин на забитість бляшками, тобто проведення аналізів крові. Можна проводити різні акції. У нас є не один підрозділ у міській раді, який має змогу цим займатися. Я вважаю, що одне із найчіткіших оцінювань діяльності роботи Сумської міської ради, та й взагалі будь-якого самоврядування, – це кількість людей, які проживають на даній території. Якщо кількість збільшується – значить, працюють нормально, якщо зменшується – значить, треба щось терміново робити. За моїми даними, у Сумах за останні роки катастрофічно зменшилося населення», — говорить Ігор Перепека.

На його переконання, саме вчасна проінформованість може попередити розвиток хвороби і головне – врятувати людини від смерті.

«Чому б міській владі не зайнятися цією проблемою, не тільки серцево-судинними хворобами, а й іншими, виявляти, проводити експрес-тести. Це в руках нашої влади», — наголошує депутат.

На сесії запит Ігоря Перепеки підтримали, проте це тільки перший крок. Тепер вирішення питання – за міською владою.

Лікарі ж рекомендують усім, незалежно від віку, дотримуватися простих, але дієвих порад: правильно харчуватися, бути фізично активними, уникати стресів та позбутися шкідливих звичок. Крім цього, контролювати тиск та рівень цукру в крові та проходити регулярні медичні огляди, щонайменше – раз на рік.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: