У Сумах водонапірні станції «Міськводоканалу» можуть відключити

14.08.2019

Відключатимуть водонапірні станції «Міськводоканалу» за несплату використаного світла. Дату від’єднання поки не визначили, повідомив комерційний директор Сумиобленерго Андрій Чуйко:

«Заборгованість Міськводоканалу по двом договорам складає в районі 70 мільйонів. Це – разом з усіма штрафними санкціями. З них – за активну електричну енергію – в районі 51 мільйона. Що стосується договору реструктуризації, він був оформлений на 61 мільйон і, відповідно, виконувався протягом квітня-травня і частково – червня. У червні вони вже не змогли виконати перший платіж і, відповідно, в липні – також було проведено платіж зазначеного договору реструктуризації. Що стосується суми заборгованості, то вона виникла з 2015-го по 2018-й рік. Мова йде за постачання електричної енергії. Також, на жаль, у них не виконуються умови договору розподілу вже за 2019-й рік, за серпень. У зв’язку з тим, що основна частина боргу якраз по водонапірним станціям, тобто водозаборам, так званим, то відключати, скоріше за все, будемо у першу чергу їх».

Нагадаємо, 7 серпня директор міськводоканалу Анатолій Сагач повідомив, що через нестачу коштів на оплату електроенергії у тарифі комунального підприємства «Міськводоканал» сумчанам можуть подавати воду погодинно або відключити її зовсім. Голова планово-бюджетної комісії Володимир Шилов говорить – грошей наразі у бюджеті немає.

«Ми щомісячно виділяємо від двох до трьох мільйонів гривень на погашення цієї заборгованості. Тарифи на постачання і водовідведення суттєво занижені. І водоканал працює сьогодні працює у збиток», — говорить голова планово-бюджетної комісії сумської міськради Володимир Шилов.

«У нас є договір розстрочки, і по 3,5 млн грн ми повинні до кінця 2020 року заплатити. На сьогоднішній день ми платимо тільки 30% з тих 3,5 млн грн, щоб погасити старий борг», — коментує директор КП «Міськводоканал» Анатолій Сагач.

На сьогодні відповіді від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо ціни послуг сумського водоканалу ми не отримали. На сайті відомства від 9 серпня розміщене пояснення щодо нової мделі, за якою мають працювати водоканали країни, у тому числі в умовах зростання вартості електренергії. Там зокрема, сказано, що за попереднім аналізом, який провів регулятор, рівень зростання вартості електроенергії призводить до зростання тарифів їхніх ліцензіатів у середньому на 2,5%.

Із Пояснення НКРЕКП від 9 серпня 2019 року: «…рівень зростання вартості електричної енергії призводить до зростання у середньому тарифів ліцензіатів НКРЕКП на централізоване водопостачання на 2,54 %, на централізоване водовідведення на 2,48 %».

sm.suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: