На Роменщині голова сільради мирив сусідів за допомогою бензопили

14.08.2019

Селянин загородився півтораметровим парканом та не пускав нікого до річки. Сусіди зверталися навіть до прокуратури, та вирішувати конфлікт із бензопилою в руках довелося голові сільради.

Селяни з Житнього розповіли, що через погрози та агресивність сусіда не могли пройти до річки. Чоловік звів огорожу заввишки півтора метри та метрів тридцять удовжину й випасав на цій території худобу. Охочих покупатися селянин відлякував від пляжу намальованими на відрах черепами й грубою лайкою, а згодом дійшло навіть до погроз. Більше за всіх страждали дітлахи: вони мусили нишком пролазити крізь дірки «паркану», аби поплескатися у воді.

Так було не завжди. Раніше господарі двох сусідніх будинків, які є ще й далекими родичами, товаришували й конфліктів не виникало. Разом навіть кладку збудували на березі. Та в одну мить дружба розкололася. «Сусід подумав, що ми почали господарювати на його території й став погрожувати, — розповіла пані Марина. — Заборонив перелазити через огорожу».

Спочатку сім’я намагалася вирішити конфлікт усно. Коли спроби стали очевидно провальними, а чвари набирали все більших обертів, вирішили звернутися до голови Миколаївської сільської ради Володимира Матяша. Останній розповів, що земля раніше була в оренді чоловіка, що звів «паркан», та термін закінчився у 2005 році. Наразі територія відійшла у власність Роменської районної держадміністрації.

Родина в пошуках правди пішла до РДА. Тут сказали звертатися знову до сільської ради: адміністрація не має повноважень щодо вирішення самозахвату земельної ділянки, яка розташована в межах населеного пункту. Питання навіть виносилося на сесію районної ради, та депутати не підтримали проект про знесення загорожі.

Селяни говорять: коли побачили, що ніхто не хоче брати на себе відповідальності, вирішили звернутися до поліції. У Роменському ВП родині повідомили, що земельна ділянка була в оренді у порушника до 12 березня 2019 року. Хоча сільський голова заперечує: термін закінчився ще 14 років тому. Більше того, після проведення слідчих дій, правоохоронці запевняли заявників, що чоловік самовільно ділянку не захоплював і проти знесення тимчасової огорожі не заперечує. До того ж, правоохоронцям пояснив, що нікому не погрожував.

Знову родина оббивала поріг сільської ради. Нарешті «світло в кінці тунелю»: Володимир Матяш дозволив зробити прохід. Та власник огорожі таки не пішов на поступки: приставив дерев’яні лати поверх фіртки, чим знову створив стіну.

Епопея закінчилася тоді, коли сільський голова особисто приїхав до селян з бензопилою в руках. Володимир Матяш пиляв і викорчовував паркан на перекір рішенню депутатів та поліції. Так він розгородив 20 метрів проходу. Сподівається, що назавжди.

Як вважає сам Володимир Матяш, такого напруження можна було б уникнути. «Причиною скандалу стали особисті стосунки далеких родичів, — розповів голова. — Вони між собою посварилися, хоча до цього жили й усіх усе влаштовувало».

Стіну непримирення відкрито, та чи помиряться родичі, покаже час.

«Новий погляд Роменщини»

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: