Неугодні владі лікарі відстоюють справедливість у судах

14.08.2019

Глухівські лікарі Віталій Горбасьов та Сергій Носков, яких не допустили до участі в конкурсі на посаду головного лікаря, відстоюють неправомірність дій міської влади в судах

Позови розглядають два суди: Сумьский окружний адміністративний та Глухівський міжрайонний. У позові від першого заявники вимагають визнати протиправними та скасувати рішення виконкому Глухівської міської ради від 7.02.2019 №45 «Про проведення конкурсу на заміщення вакантної посади головного лікаря Глухівської ЦРЛ» та рішення від 21.02.2019 №71 «Про формування та затвердження персонального складу постійної конкурсної комісії». Мотивують свої вимоги тим, що конкурс мав бути призначений лише засновником, у даному випадку – міськрадою, а не виконкомом, як сталось. Як зазначає юрист Олександр Осьмаков, якщо говорити простими словами, то виконавчий комітет перевищив повноваження і взяв на себе функцію міської ради. У Сумському суді вже відбулось одне засідання з розгляду даної справи. Наступне призначене на вересень. Інтереси недопущених до конкурсу лікарів у суді представляє один із висококваліфікованих сумських адвокатів Віталій Кордюк.

Глухівський суд відхиляв позови В. Горбасьова і С. Носкова. Але апеляційний суд Сумської області нещодавно зобов’язав прийняти справи до розгляду. Відкрито провадження у спрощеному порядку без виклику сторін, тобто у звичному нам розумінні засідання проводитись не будуть. Сторони обмінюються документами, а суд приймає їх до розгляду та виносить рішення без відкритих засідань. Окрім тих питань, які заявники ставлять перед сумським судом, у глухівського вони вимагають відмінити розпорядження про призначення А. Кіяшка. Мотивуючи, що незаконно створена комісія прийняла таке ж незаконне рішення, відповідно, розпорядження міського голови про призначення Анатолія Кіяшка головним лікарем Глухівської ЦРЛ також слід вважати незаконним. Відповідачем у даній справі є суб’єкт владних повноважень: мер Мішель Терещенко та виконавчий комітет.

Нагадаємо, у лютому був оголошений конкурс на заміщення вакантної посади головного лікаря Глухівської ЦРЛ, яку до цього три роки займав В. Горбасьов. Міська рада контракту з ним не продовжила. На участь у конкурсі подали заяви три кандидати: В. Горбасьов, С. Носков та промерський ставленик А.Кіяшко. Комісію з даного питання очолив скандально відомий вічний радник мера, нині начальник УСЗН Руслан Павленко. Вона не допустила до участі в конкурсі В. Горбасьова і С. Носкова. Причини були формальні: за твердженням голови комісії, ці кандидати не пред’явили документи про проходження стажування у вищому органі управління, як це передбачено законодавством про охорону здоров’я. Таким у відношенні до медпрацівників Глухівської ЦРЛ є або Департамент охорони здоров’я Сумської ОДА, або МОЗ. А. Кіяшко подав комісії довідку про проходження курсів підвищення кваліфікації в Сумській обласній лікарні, яка не є керівним органом. Цей документ – лише передумова перед отриманням сертифіката, який дає право обіймати посаду головного лікаря. І В. Горбасьов, і С. Носков мають сертифікати Київської академії післядипломної освіти. Вони дають право обіймати посаду головного лікаря. Виходить, відсторонити від конкурсу мали саме А. Кіяшка через невідповідність кваліфікації. Натомість відсіяли двох конкурентів, один з яких три роки уже був головним лікарем.

До речі, коли Кіяшка призначили на посаду, з лікарні одразу звільнилось 3 хірурги.

– Те, що робить нинішня влада, – просто беззаконня. Усе вирішував Руслан Павленко, який жодного відношення до медицини не має, але керує в місті абсолютно всіма сферами. Нехай суд, як вища інстанція, розбирається в цьому свавіллі, – висловив свою думку В. Горбасьов.

За його словами, Глухівський суд наступний розгляд справи призначив на вересень, про що письмово повідомив заявників.

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: