Скільки коштує сумська земля?

23.08.2019

За результатами досліджень вчених інституту аграрної економіки, висока ціна оренди одного гектара сільгоспугідь держвласності зафіксована в Кіровоградській — 8,4 тис. грн, а найнижча — 0,9 тис. грн — на Закарпатті.

За I півріччя 2019 р. середня вартість гектара оренди на електронних земельних торгах (аукціонах) склала по Україні 4,4 тис. грн, або 26,6% від нормативної грошової оцінки (НДО). Про це повідомила заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» Ольга Ходаковська: «У центральному регіоні, крім Кіровоградщини, всього за право оренди госземель платили на Полтавщині (7,5 тис. грн), у Вінницькій (7,3 тис. грн) і Черкаській (5,4 тис. грн) областях. У Хмельницькій області вартість оренди одного гектара сільгоспугідь держвласності виявилася на рівні середньої по країні — 4,4 тис. грн. Найдешевшим у регіоні стало право оренди сільгоспземель на Дніпропетровщині — 2,4 тис. грн/га».

На Чернігівщині оренда гектара коштує 3,6 тис. грн, у Житомирській обл. — 3,5 тис. Вартість права оренди на землі сільськогосподарського призначення на сході коливається в межах 2-4 тис. грн/га, що нижче середнього рівня по країні. У Сумській і Луганській областях вона однакова — по 3 тис. грн/га, у Харківській області — 4 тис. грн,а в Донецькій — по 2 тис.

У західному регіоні України найвища вартість прав оренди, придбаних на електронних земельних торгах, не перевищила середнього значення по країні і склала 4,3 тис. грн/га. Саме стільки запропонували за 1 га орендованих сільгоспугідь фермери Івано-Франківщини. У Чернівецькій та Львівській областях вона виявилася однаковою і становить 3,9 тис., у Тернопільській — 2,8 тис. грн, Волинській — 1,6 тис., Рівненській — 1,2 тис. грн. На півдні країни — досить висока вартість одного га в Одеській області — 6,6 тис. грн, що в 1,5 рази перевищує середній показник по країні.

Вартість оренди земельних ділянок залежить від попиту на землю, рівня конкуренції, виду сільськогосподарських угідь — рілля, сіножаті, пасовища або багаторічні насадження, якісного стану земельних ділянок, рівня обізнаності потенційних покупців і т. ін.

superagronom.com

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: