У Глухові 50% дітей не можуть перевіритися на турберкульоз

25.08.2019

У Глухові майже 50% дітей не мають змоги пройти туберкулінодіагностику.

Більше трьох тижнів маленьким глухівчанам не роблять пробу Манту, що виявляє наявність специфічної імунної реакції на туберкулін. Її щороку повинні проходити діти до 14 років, це близько 4 тисяч доз. Наразі діагностику провели 2,2 тисячам. Як коментує заступник головного лікаря з медичної частини міського ЦПМСД Світлана Опанасенко, у закладі закінчився туберкулін.

– Препарати для вакцинації закуповують з державного бюджету, а туберкулін для діагностики – з місцевого. Поповнити запаси не можуть, бо у місті не прийнятий бюджет, – пояснює заступниця.

Перед батьками постало питання, чи допустять до навчання дітей, які не зробили пробу Манту, адже цього року посилився контроль за цим з боку Міносвіти та Мінздоров’я? У ЦПМСД заспокоїли: медичні довідки таким дітям видаватимуть, при умові, що є всі інші щеплення відповідно до віку. Інша ситуація з тими, чиї батьки категорично відмовляються вакцинувати.

– На регіональній сумісній нараді представників освіти та медичної сфери нам повідомили, що директор школи повинен сам приймати рішення: або створити безпечне середовище і не приймати невакцинованих дітей, або, якщо без щеплень допускатиме до навчання у класах,скласти план дій на випадок спалаху захворювання, – прокоментувала завідувач амбулаторією №2 Глухівського ЦПМСД Валентина Бондарчук.

Як запевнила лікарка, таких дітей у Глухові небагато, в основному причиною відмови є релігійні переконання. Крім того, з нового навчального року у школах та садочках вестимуть персоніфікований контроль за щепленнями проти кору та дифтерії.

Нагадаємо, раніше Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство освіти і науки України закликало батьків до 1 вересня зробити дітям усі необхідні за Національним календарем щеплення. Невакциновані діти, за винятком тих, які мають медичні протипоказання до вакцинації, не зможуть відвідувати дитячі садки та школи з іншими учнями.

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: