КП «Міськводоканал» проводило незаконні нарахування за користування холодною водою

30.08.2019

До Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області звернулася громадянка, яка мешкає в м. Суми та не користується послугами КП «Міськводоканал» Сумської міської ради, що підтверджується довідкою голови квартального комітету.

У той же час, згідно акту КП «Міськводоканал» було встановлено, що дана особа має земельну ділянку з власною скважиною, до мереж КП «Міськводоканал» не під’єднана. Громадянку було зобов’язано звернутися за проведенням аналізів води за власний рахунок та надати довідку квартального про те, чи користується вона вуличною колонкою. При цьому КП «Міськводоканал» не обґрунтував законність підстав для зобов’язання провести аналіз води з власної скважини та відмовився брати наявну довідку квартального, мотивуючи це тим, що дана фізична особа не перебуває з ним у договірних відносинах. Громадянці було розпочато незаконні нарахування за користування холодною водою та полив за встановленими нормативами. Підстави для відповідних нарахувань їй не було роз’яснено.

Зазначена особа звернулась до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області. Відділом правового забезпечення було роз’яснено заявниці її права, способи їх захисту та надано правову допомогу в підготовці звернення до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.

У серпні 2019 року на підставі звернення вказаної фізичної особи спеціалістом Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області була проведена позапланова перевірка КП «Міськводоканал» Сумської міської ради з питань формування, встановлення та застосування державних (регульованих) цін зазначених у зверненні.

Під час перевірки було виявлено порушення порядку встановлення та застосування державних (регульованих) цін, а саме проведення відповідній фізичній особі нарахування плати за послуги централізованого водопостачання без укладення відповідного договору та якими фактично заявниця не користувалася, чим було порушено п.1 ст.12, п.14 ст.23 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», п.8 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630.

За результатами перевірки складено акт, видано припис про проведення перерахунку зайво нарахованих громадянці коштів та застосовано адміністративне стягнення до начальника абонентського відділу КП «Міськводоканал» Сумської міської ради у вигляді штрафу.

На даний час всі виявлені порушення усунені, припис, виданий Головним управління Держпродспоживслужби в Сумській області виконаний.

Відповідно до чинного законодавства нарахування плати за послуги з централізованого водопостачання повинно здійснюватися після укладення договору на надання даних послуг та у разі їх фактичного споживання, повідомляє прес-служба відомства.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: