Лайфхак від посадовця: як жити на одну зарплату і побудувати двоповерховий будинок у центрі Путивля за кілька місяців

01.09.2019

Знайомтеся – Костянтин Гаврильчук, заступник міського голови Путивля. Його зарплата за 2018 рік – 182 тисячі гривень (у середньому це по 15 тисяч на місяць). 

Центральна частина міста – проспект Іоанна Путивльського. За парканом, у глибині двору ховається новенький двоповерховий будинок. Його будує тут Костянтин Гаврильчук. Але ще на початку року на цьому місці будинку не було, розказують нам місцеві жителі. У декларації Костянтина за 2018 рік і справді значиться “об’єкт незавершеного будівництва” загальною площею 242,4 квадратних метри. При цьому – жодних додаткових витрат або заощаджень у чоловіка немає. Цікаво, як за одну зарплату посадовцю вдалося так швидко побудувати дім?

Аналізуючи декларації Костянтина Гаврильчука за останні роки, розуміємо: мабуть, чоловік просто вміє торгуватися. Наприкінці січня 2018 року купує у центрі Путивля одразу будинок та земельну ділянку за ціною, вдвічі меншою за офіційну оцінку майна (яку теж вказав у декларації). Будинок площею у 33,8 квадратних метрів коштує для чиновника 28 тисяч гривень, а тисяча квадратних метрів землі обходиться у 20 тисяч гривень.

Уже в жовтні того ж 2018 року Костянтин Гаврильчук купує ще один будинок і землю. Восени розцінки для чиновника наступні: будинок у 44,7 м2 коштує 40 тисяч гривень, а ті ж 1000 м2 уже купує за 8 тисяч гривень.

Уся нерухомість – на тому ж центральному проспекті міста.

Ми з’ясували, що це дві сусідні ділянки і два будинка, побудовані на цій же землі (по факту – будинок один, але розділений на двох хазяїв, тож має 2 адреси).

У обох ділянок тепер один власник – заступник міського голови Путивля, у нього – 2 тисячі квадратних метрів землі з будинком у самому центрі міста Путивль. Витратив він на це 96 тисяч гривень (48 – у січні та 48 у жовтні).

Йдемо “у гості” до економного чиновника розпитати: як вдалося отримати таку вигідну пропозицію по нерухомості й будинкам, а також звести власну двоповерхівку за кілька місяців, при цьому жити на одну зарплату. Він розповідає дивну життєву історію: мовляв, про будинок мріяв і давно готувався до цього. Спочатку у січні 2018 року викупив одну половину будинку і землю. А ту, що поруч – згодом отримав… безкоштовно!

“Другу земельну ділянку я взагалі практично не купував, тому що там була бабуся, в якої немає родичів, і в мене з нею є договір на проживання її до кінці днів. Вона гроші з мене не брала, вона просто попросила мене за нею доглядати – і все. У мене договір купівлі-продажу із сервітутом, де це все прописано. Ну а по факту – мені ця ділянка дісталася безкоштовно” – пояснює Костянтин Гаврильчук.

Володіючи двома тисячами квадратних метрів землі, чоловік розпочинає на ній будівництво.

Ось цей будинок ви будуєте?

Так

А які гроші на це витрачаєте?

Свої

Чи є у вас якісь документи, де зазначено скільки грошей ви на це витратили?

Ну по-перше, у мене використовується матеріал, який закуповувався ще раніше, коли я працював не тут, це до 2016 року.

Але у вас немає жодних заощаджень!

Я давно хотів будинок будувати, готувався до цього. У мене там “б/ушні” матеріали використовуються, я будую із них, я ж не нові купляю. Там цегла лише новенька. 

Чоловік пояснює: будівельні матеріали, що були у вжитку, купив давно і зберігав їх, поки не знайшов місце під будинок.

– Де ви зберігали будівельні матеріали? 

– На території

– На території чого?

– Свого будинку, у селі, який був у мого батька.

– Скільки грошей ви витрачаєте на будівництво будинку, на зарплату робочим?

– Зараз порахувати приблизно вам не можу,  тому що такий облік я зараз не веду. Яка зарплата є, ту і використовуємо із сімейних коштів – це моя і дружини. Батьки допомагають.

– Яка у вас зарплата?

– Десь 11-12 тисяч гривень

– А у дружини?

– Зараз вона в декретному, тому немає нічого

– Батьки яким чином допомагають, скільки коштів вони вкладають?

– Є відповідні органи, які хай проводять перевірку і я їм все відповім. Я вам кажу – я не знаю конкретні цифри, щоб вам зараз щось озвучувати, – втрачає терпець Костянтин Гаврильчук.

Дружина Костянтина Гаврильчука – Світлана Гаврильчук, консультант Путивльського районного суду. Із 2018 року – у декретній відпустці тож її єдиний дохід – соціальні та декретні виплати.

Цікаво, що новобудова і 2 гектари земля для сім’ї Гаврильчук – це сусідня територія із Путивльським районним судом, їх розділяє лише паркан.

Єдине, на чому не економив посадовець, – автівка. У 2016 році Костянтин Гаврильчук купив Kia Sorento того ж 2016 року випуску. За декларацією вона коштувала йому трохи більше за 1 мільйон 200 тисяч (зараз її ціна на ринку майже не змінилась). У червні цього року Костянтин розбив авто у ДТП.

Альона Бояринова (Щербакова), журналістка проекту «(не)ПРИЧЕТНІ»

sts.sumy.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: