Ігор Перепека: «Основне завдання влади і депутатів – підтримати родини, які виховують дітей з особливими потребами»

02.09.2019

На запрошення родин із особливими дітьми до Сум завітали спеціалісти з Харкова – аби провести біоакустичну корекцію за методом французького отоларингола Томатіса. Її рекомендують для покращення емоційного і психічного стану дитини, розвитку комунікативних якостей. Вона вважається ефективною і при діагнозі Дитячий церебральний параліч — зменшується нервова напруга, тривожність і гіперактивність.

У нашому місті, кажуть батьки, таку процедуру не проводять, тому змушені шукати не лише лікарів, а й приміщення для таких сеансів. У Сумах вдалося зібратися уже вдруге. За цей час уже близько 50 дітей пройшли процедуру.

«Томатіс – це немедикаментозний, неінвазивний вплив, який дає можливість активізувати роботу нервової системи. Особливо добре вона впливає на зони сприйняття і відтворення мовлення. У нас вища кваліфікація. Мій керівник привіз цей метод в Україну. 90-95% клієнтів, які до нас потрапляють, помічають зміни і хочуть продовжувати», — розповідає спеціаліст з біоакустичної корекції центральної нервової системи Тарас Прощенко.

Мами особливих діток дуже чекали на приїзд харківських спеціалістів, їх візит був організований великими зусиллями. Для того, щоб на регулярній основі запрошувати фахівців з інших міст, необхідне постійне приміщення, яке можна було б використовувати для проведення подібних заходів.

«Ми б дуже просили міську владу підтримати нас і наших діток. Ми будемо дуже вдячні, адже немає нічого дорожчого за дитяче життя і дитяче здоров’я», — звертається до чиновників сумчанка Анна Корнієнко.

Батьки зізнаються, що будь-які кроки з реабілітації дітей даються вкрай важко, тому підтримка міської влади вкрай важлива.

«Ми будемо раді будь-якій допомозі, але дуже необхідне приміщення, дуже необхідні кошти, тому що наші дітки, крім нас, нікому не потрібні. Такої процедури в Сумах немає, апаратура дороговартісна і спеціалістів також немає. Тому тільки Харків. Харків зараз активно працює з Полтавою. Вони вже 5 років виїжджають у Полтаву. В Полтаві допомагає мер, депутати, підтримують таких мам і діток, надають постійне приміщення для таких процедур», — говорить Оксана Рибак.

Депутат Сумської міської ради Ігор Перепека переконаний: основне завдання влади і депутатів – допомагати таким родинам.

«Якщо ми хоча б на соту частину відсотка допоможемо полегшити життя хворим на ДЦП дітям, то вже займаємося цим не дарма. Ми будемо працювати у цьому напрямку і просити міську владу виділити невелику частину грошей. Тим більше, люди самоорганізувалися, самовизначилися, за власні кошти вирішують такі питання. Думаю, гріх нам, якщо ми їм не допоможемо», — наголошує Ігор Перепека.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: