У Сумах ЖЕК заплатить мільйонний штраф за нелегальних працівників

03.09.2019

Другий апеляційний адміністративний суд у місті Харків визнав правовірною постанову Управління Держпраці у Сумській області про накладення штрафної санкції на ТОВ «Побутсервіс Суми» за порушення трудових прав працівників. Штрафна санкція, яку доведеться сплатити підприємству складає 1 116 900 грн.

Управління наголошує, що вказаним рішенням суду можуть скористатися працівники, трудові права яких були порушені, звернувшись до суду для встановлення факту трудових відносин із суб’єктом господарювання та отримання компенсацій, яких вони були позбавлені упродовж 2х років внаслідок підміни роботодавцем трудових відносин цивільно-правовими.

ТОВ порушив трудові права своїх працівників, позбавивши їх можливості скористатися правом на щорічну оплачувану відпустку, отримання страхових виплат на випадок тимчасової непрацездатності, а також права на інші мінімальні гарантії, встановлені державою. Оформивши з працівниками ЦПУ, підприємець повністю зняв з себе відповідальність за безпеку працівників на час виконання службових обов’язків. Така ситуація продовжувалася протягом декількох років.

Отже директором підприємства використовувалася наймана праця 10 осіб без належного оформлення. Це стало відомо у результаті інспекційного відвідування ТОВ «Побутсервіс Суми», проведеного Управлінням Держпраці у Сумській області на підставі результатів аналізу інформації отриманої з листа Сумського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області.

А саме, мова йде про працівників, зайнятих на роботах по прибиранню прибудинкової території довкола житлових будинків в обласному центрі, які обслуговуються ТОВ «Побутсервіс Суми». Із пояснень керівника підприємства з усіма цими громадянами були укладені цивільно-правові угоди на виконання робіт по прибиранню.

Відповідно до ст. 837 Цивільного Кодексу України за договором підряду виконавець зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням замовника, який у свою чергу зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Утім у даному випадку за вищезазначеними договорами не було встановлено ні конкретний вид робіт, ні їх обсяг, ні об’єкт, на якому необхідно працювати, а отже предмет цивільно-правового договору не визначений та не конкретизований. Не зазначено вартість одиниці виміру виконаної роботи, а тому не відомо, який саме обсяг робіт виконано та як визначалася їх вартість. Виходить роботодавець виключно на свій власний розсуд встановлював об’єм робіт та оцінював їх виконання, визначав винагороду. Таким чином, оплата виконавцям здійснювалась за процес роботи за спеціальністю по посаді «Двірник», «Прибиральник», що характерно саме для трудових відносин.

Очевидно, на думку суду апеляційної інстанції, це свідчить про систематичне виконання вказаними особами робіт, що є метою трудового договору. Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 04.07.2018р. у справі №820/1432/17.

Нажаль подібна ситуація стосується більшості ЖЕКів та інших обслуговуючих організацій міста Суми, які використовують працю найманих працівників, нехтуючи необхідністю їх офіційного оформлення у відповідності до вимог діючого законодавства.

Із огляду на вищевикладене Управління Держпраці у Сумській області вважає порушення, допущені ТОВ «Побутсервіс Суми», грубим порушенням трудового законодавства. У свою чергу згідно із ч.1 ст. 172 Кримінального Кодексу України: « … а також інше грубе порушення законодавства про працю караються штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправними роботами на строк до двох років».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: