На Сумщині агрофірму оштрафували на понад мільйон гривень

04.09.2019

Другий апеляційний адміністративний суд визнав правомірною постанову Управління Держпраці у Сумській області про накладення на ТОВ «Дружба Агроінвест» штрафу в сумі 1 005 210 грн. Підприємство без належного оформлення використовувало працю найманих працівників на важких роботах та із шкідливими умовами праці, прикриваючись цивільно-правовими угодами.

У ході інспекційного відвідування ТОВ «Дружба Агроінвест» інспекторами праці Держпраці встановлено, що дев’ять осіб залучалися роботодавцем до виконання таких робіт, як: фасування мінеральних добрив, розвантажування-навантаження автокраном вагонів відкритого типу та автомашин мінеральними добривами, ремонт залізничного полотна.

Відповідно до ЗУ «Про пестициди і агрохімікати» особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та торгівлею ними, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи з такими речовинами. Тобто зазначені роботи можуть виконувати виключно працівники підприємства, які пройшли спеціальну підготовку для отримання відповідного посвідчення та медичний огляд, мають медичну книжку, та яким організатором робіт видано наряд на їх виконання, проведено інструктаж. Адже пестициди є небезпечними для здоров’я.

На ряду з цим, слід пам’ятати, що роботи, пов’язані з виробництвом, зберіганням, транспортуванням та застосуванням агрохімікатів, пестицидів, гербіцидів віднесено до робіт з підвищеною небезпекою відповідно до п.47 «Переліку робіт з підвищеною небезпекою» затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 №15. Працівники, зайняті на таких роботах повинні щороку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці та інструктажі.

На всіх підприємствах, в установах, організаціях створюються безпечні і нешкідливі умови праці, ст. 153 КЗпПУ. Забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на власника або уповноважений ним орган. У даному ж випадку, неправомірно уклавши з працівниками цивільно-правові угоди, роботодавець намагався заощадити за рахунок їх здоров’я, адже однією із умов подібних договорів є виконання робіт на власний ризик.

Так за результатами заходу державного контролю інспектори праці встановили наявність ознак трудових відносин між ТОВ «Дружба Агроінвест» та дев’ятьма працівниками, які працювали на умовах ЦПУ. Також слід зазначити, що, як і у більшості подібних випадків, в угодах не було зазначено обсяги робіт та показники оцінки їх виконання.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: