Підприємець через суд повернув 60 тис збитків

05.09.2019

У судовій практиці зустрічаються непоодинокі випадки, коли підприємства при укладанні договорів постачання не заповнюють належним чином податкову документацію, створюючи додаткові витрати своїм партнерам та витрати, що пов’язані із правничою допомогою.

Одна із серпневих справ, що була розглянута Господарським судом Сумської області розповідає саме про такий випадок. До суду звернулося підприємство “Агросоя 2017» про стягнення 60 тис грн збитків із товариства з обмеженою відповідальністю «Терра Грейн».

Представник позивача в судовому засіданні в режимі відеоконференції, позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши наявні у справі докази та надавши їм відповідну правову оцінку, суд встановив, що між підприємствами було укладено договір постачання. Згідно з ним, ТОВ «Терра Грейн» зобов’язалося передати у встановлений договором термін товар у власність ТОВ «Агросоя 2107», а ТОВ «Агросоя 2107», в свою чергу, зобов’язалось прийняти товар та оплатити його на умовах укладеного договору. Вказані операції підтверджені рахунком на оплату та видатковими накладними. Судом також встановлено, що постачальник поставив покупцю товар на загальну суму 316 тис грн, а покупець прийняв та оплатив його.

Втім, відповідач, порушуючи ст. 201 Податкового кодексу України, не оформив податкові накладні на зазначені вище операції постачання товарів та не зареєстрував їх в Єдиному реєстрі податкових накладних, у такий спосіб позбавивши позивача права на віднесення сплаченого податку на додану вартість до складу податкового кредиту у сумі 60 тис грн., скористатись правом на зменшення податкового зобов’язання, тобто позивач зазнава збитків.

Відповідно до встановлених судом обставин справи наявні усі елементи складу господарського правопорушення, а тому позовна заява ТОВ «Агросоя 2017» про стягнення збитків підлягає задоволенню.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: