У Сумах не будуть обмежувати рух мотоциклів, які «ганяють» вночі

06.09.2019

Отримала відповідь міської влади онлайн-петиція «Обмеження руху мотоциклів у нічний час».

«Просимо заборонити або обмежити рух мотоциклів вулицями міста у нічний час. Основною причиною для такого клопотання є неймовірно високий рівень шуму від роботи двигунів вказаних ТЗ, який порушує тишу та спокій тисяч громадян під час сну та відпочинку.

Також водії мотоциклів вночі значно перевищують максимально дозволену швидкість, влаштовуючи нічні перегони на незавантажених ділянках вулиць, чим становлять підвищену небезпеку для інших учасників дорожнього руху», — писав автор петиції Іваненко Дмитро Валентинович.

Відповідь на електронну петицію:

«За результатами розгляду виконавчими органами Сумської міської ради електронної петиції: «Обмеження руху мотоциклів у нічний час» повідомляємо наступне.

Згідно з вимогами статті 24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи місцевого самоврядування та їх посадові особи мають діяти лише на підставі та в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією і Законами України.

Відповідно до статті 24 Конституції України «Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками».

Звертаємо Вашу увагу, що перелік ознак, за якими Конституцією України забороняється встановлення обмежень, не є винятковим. Заборонено це робити за будь-якими («іншими») ознаками. В даному випадку — в залежності від категорії транспортного засобу, на якому переміщається громадянин.

Стаття 41 Конституції України наголошує: «Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Громадяни для задоволення своїх потреб можуть користуватися об’єктами права державної та комунальної власності відповідно до закону».

Оскільки мотоцикл — це власність, обмеження користування ним в залежності від території може призвести до дискримінації інших законослухняних мотоциклістів, які не допускають описаних Вами правопорушень.

Оскільки дороги є об’єктом комунальної власності, всі громадяни в рівній мірі мають право користуватися ними для задоволення своїх потреб, в даному випадку — транспортних. І ставити в залежність від категорії транспортного засобу (або від яких би то не було інших ознак!) реалізацію цього права неприпустимо.

Разом з тим, з метою більш якісної профілактики зазначених в петиції правопорушень, нами направлено відповідного листа до Управління патрульної поліції в Сумській області, яке Законом «Про Національну поліцію» уповноважене опікуватись такими проблемами».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: