Мер Сум: «За 20 років такої ситуації з бюджетом нашого міста ще не було»

09.09.2019

Ситуація з бюджетом Сум критична. Про це 9 вересня, на апаратній нараді поскаржився мер Сум Олександр Лисенко.

— Всі ви останні два тижні звертаєтеся особисто службовими, докладним про ситуацію з фінансуванням ваших галузей, — звернувся він до підлеглих. — я вам хочу сказати, що ми зараз знаходимося в дуже складній ситуації. За 20 років такої ситуації з бюджетом нашого міста ще не було. Ми будемо фінансувати соціальну сферу, медицину і освіту, в першу чергу. Чому так сталося? Потрібно про це комусь говорити, чи ні? Зараз ви почуєте цифру 93 мільйони. Ще такого недофінансування у нас не було. Але це не тому, що у нас не працюють підприємства, вони працюють і роблять перерахування ПДФО в м.Суми. Але ті підприємства, які підпорядковані обласній раді та рішенням однієї людини виведені з реєстрації з м Суми — це наші театри, це наші лікарні, всі заклади, які знаходяться в приміщеннях, які належать сумської громаді. Яким ми надаємо пільги, це спортивні школи, культурні заклади. На жаль, ситуація сьогодні така, що всі вони платять ПДФО не в м.Суми. Цим вони зробили величезну прогалину в нашому бюджеті і фінансовому плані. Ми з вами повинні бути готові до складної ситуації, але є ще можливість виправити цю ситуацію.

Ми зверталися з вами до президента, до Верховної Ради, до правоохоронних органів, до податкової. Я думаю, потрібно, щоб ті люди, які це зробили, вони це і виправили. І вони можуть це зараз зробити. Ще не пізно буде, якщо половина від тих коштів, які зараз до кінця року планується на виведення, повернулися в наше місто, і ми нормально закінчимо бюджетний рік. Для цього потрібно рішення сесії. Я так розумію, що позачергова сесія обласної ради планується на цьому тижні. Я думаю, депутати обласної ради, які працюють у нас, мають бути мінімум ініціаторами розгляду цього питання. Прошу підготувати проект рішення, звернутися з депутатським зверненням до початку сесії, щоб це питання було розглянуто одним з перших. Тому що люди звертаються сьогодні по установці дитячих майданчиків, ремонту житлового фонду, ремонту ліфтів. Ми чомусь повинні через кого-то це зупиняти, недофінансувати. Це величезна проблема, тому що потрібно зупиняти проекти і програми. Я ще раз підкреслюю, що такого в нашому місті ще не було. І це через амбіції одного, вірніше двох чоловіків. Я думаю, що ці люди знають, що ми про них це говоримо. Я не називаю прізвища, але я знаю, що вони можуть зараз вирішити питання забезпечення на відповідному рівні життєдіяльності м Суми, в якому вони проживають.

Далі слово взяла директор міськфіндепартамента Світлана Липова.

— До загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 1,1485 млрд грн, що становить 61,6% до плану на рік. Недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату складає 93,8 млн грн, або 7,6%. За розпису 48,8 млн грн, або 4,1%, за рахунок.

Ми знову підготували листи на міністерство фінансів, президенту України, обласну державну адміністрацію, Кабінет Міністрів України з цього питання. 40 підприємств обласної ради перереєструвалися в райони. Зараз ми фінансуємо соціально захищені статті, але у нас велика затримка з фінансуванням капітальних витрат, витрат розвитку, то, що забезпечує життєдіяльність міста. З 1 вересня, я думаю, ситуація ще погіршиться, тому що почався навчальний рік, відповідно збільшиться навантаження на міський бюджет в частині зарплати, по харчуванню.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: