Мер Шостки: «Колгосп закінчується!»

09.09.2019

Починається реформа вторинної медичної допомоги. Про те, як йде ця робота, на сьогоднішній апаратній нараді в мерії Шостки розповів головний лікар Центральної районної лікарні Олег Штогрин. За його словами, процес реформування вторинної медичної допомоги більш складний і болючий, ніж первинної.

«Вторинна ланка більш складна система, більш велика, серйозна», — зазначив керівник ЦРЛ.

Він повідомив, що лікувальні установи вторинної ланки отримуватимуть кошти після підписання договору з Національною службою здоров’я України за конкретну медичну послугу. Перелік послуг і тарифи будуть затверджені після прийняття державного бюджету на 2020 р. Чим більше пацієнтів пролікують в лікувальному закладі, чим більше їм нададуть якісних медпослуг, тим більше коштів отримає лікарня. За інформацією Олега Штогрина, 60% бюджету лікувального закладу буде закладатися відразу, а 40% коштів надійдуть протягом року в залежності від кількості і якості проведеної роботи.

«Тому в кожному закладі необхідно буде провести серйозний аналіз своєї структури, можливостей, матеріально-технічної бази, штатної чисельності, кадрового потенціалу, щоб визначитися, які послуги ми зможемо надавати, в якому обсяги і якості. І чи покриють ці кошти за ці послуги видатки на утримання закладу», — сказав Штогрин.

Майбутні зміни він назвав словом «оптимізація», підкресливши, що це не скорочення і не закриття … Олег Штогрин сподівається на співпрацю з лругой районами, які входять в наш госпітальний округ. Справа в тому, що, швидше за все, в маленьких районах в умовах стаціонару надаватиметься тільки терапевтична допомога. За словами медика, процес реформування місцевого охорони здоров’я буде складним, доведеться навчитися економити. Його слова підтвердив і мер Микола Нога: «Болючіший процес! А ми думаємо, що ми  легко, шуткуючи пройдемо! Не пройдемо цей етап легко і шуткуючи!».

Мер Шостки звернув увагу на те, що в ЦРЛ працює 1 114 працівників. Він розповів: в Акмянском районі Литви (мер цього регіону нещодавно побував в Шостці) на 20 тисяч населення — 30 медпрацівників, з яких 7 лікарів.

«Колгосп закінчується!» — охарактеризвав ситуацію Микола Нога.

shostka.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: