Села Сумщини перетворюються на кладовища із забутими похованнями

09.09.2019

«З трьох населених пунктів залишилось лише чотири жилих двори – по два в Косинському та Палащанковому. Дорошенкове – давно мертве село і саме воно в далекому 1988 році стало поштовхом до того, що я роблю, – намагання зафіксувати щось ефемерне та зникаюче, як вода в долоні», — про це пише автор проекту «Без людей» Едуард Баранов, який досліджує покинуті місця Ямпільщини.

«Це не жаль за минулим – особисто мені нічого там було втрачати, та ні за чим сумувати. Саме на полі між Палащенковим та Дорошенковим відбулося остаточне моє зіткнення з реальністю у вигляді змарнілих – колгоспниць.

Почорнілі, передчасно постарілі та розлючені від тяжкої праці, вони гримали на нас, пустівливих хлопчаків, які в усьому шукали розвагу. Їм було років 40-45, але виглядали вони значно старішими… Світлини ці були зняті навесні 2015 року. Під час цьогорічного березневого походу більшість будинків на фото вже було розібрано чи на дрова, чи ще на якісь потреби.

Села майже перетворилися на кладовища з забутими похованнями. Пізніше влітку заїхав до хутору Ронанькова, що за Дорошівкою. Але, крім цегли в бур’яні та кропив’яних джунглів з нечисленними яблуневими деревами, більше нічого не нагадувало про колишній хутір, тому фотографувати бур’ян сенсу не було…

Р.S. Під час перегляду архіву знайшов фото єдиної напівзруйнованої хати в Олександрівському…», — написав Едуард Баранов.

yampil.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: