Ігор Перепека: «Цього року зібрати дитину до школи коштувало на 50% дорожче»

10.09.2019

Минув тиждень від початку нового навчального року. І якщо для дітей старт шкільних занять приніс нові враження та знання, то для батьків – турботи, аби у малечі було все необхідне. За підрахунками експертів, цього року зібрати дитину до школи коштувало на 50% дорожче, аніж минулоріч. Не змінився тільки середній чек на стандартний набір канцтоварів ( близько 500 грн), а ось ціни на одяг, спортивну форму та взуття піднялися вгору.

Депутат Сумської міської ради Ігор Перепека звертає увагу, що витрати на шкільні збори дійсно позначилися на матеріальному становищі сумчан, адже ріст цін і підвищення соціальних стандартів – вкрай нерівнозначні.

«Варто відзначити, що дохід звичайних сумчан не збільшився на 50%, тобто сім’ям довелося у чомусь собі відмовити, аби дозволити придбати дітям все необхідне до школи. Опитування на одному з сумських сайтів показало, що жителі Сум здебільшого витратили на шкільні покупки від 2 до 5 тисяч, але також частина містян відзначила, що вклалася у суму від 5 до 10 тисяч гривень. А тим часом з телеекранів лунала цинічна реклама: візьми кредит, щоб зібрати дитину до школи. Звичайно, це ненормально, коли на елементарні обновки для учнів доводиться залазити в борги.

Батьки добре розуміють, що на підготовці до 1 вересня витрати на закінчуються, постійно знадобляться то одні, то інші речі. На мій погляд, зі своєї сторони міська влада має потурбуватися, щоб позашкільна освіта, зайнятість у гуртках та спортивних секціях були максимально доступними для школярів. Це означає і забезпечення приміщенням, і фінансування зарплат педагогів, і матеріальна допомога в організації різнопланових змагань та конкурсів для розвитку юних сумчан.

В умовах сьогодення неможливо усі потреби покладати на плечі батьків, влада не повинна сторонитися від виховання підростаючого покоління».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: