На Сумщині суддя 8 років не судить, але отримує зарплату

15.09.2019

Зараз у Глухівському суді працюють 5 суддів. Але одна з них, Алла Гетьманенко, не судить. З першого вересня 2011 року вона відсторонена від здійснення правосуддя. За ці 8 років Алла Гетьманенко не розглянула жодної справи.

Причиною відсторонення Алли Гетьманенко стало кримінальне провадження.  За версією прокуратури, вона за пособництва свого сина одержала хабар за те, щоб постановити у справі про контрабанду, тоді вона ще була кримінально караною, вирок стосовно двох осіб з призначенням покарання, не пов’язаного з позбавленням волі. І в подальшому за повернення того товару, який був предметом контрабанди тим же особам, які намагалися його незаконно перемістити цей товар через кордон України.

При цьому щомісяця Алла Гетьманенко отримує зарплату у розмірі 15 прожиткових мінімумів. Цього року щомісяця в середньому вона отримувала більше 25 тисяч гривень. За попередні три роки відповідно до декларацій Алла Гетьманенко отримала понад 600 тисяч гривень (629 778 грн.)

«Вплинути якось на цю ситуацію чи процесуальним чи іншим шляхом органи прокуратури не можуть», — говорить Олександр Глядчишин, начальник управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, підслідних слідчим Державного бюро розслідувань.

Сама Алла Гетьманенко та син судді Олексій Гетьманенко своєї вини в інкримінованому злочині не визнають.

Зловживання службовим становищем, отримання хабаря, прийняття  завідомо неправосудного рішення і незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду. У 2012 Бахмацький районний суд Чернігівської області визнав суддю Гетьманенко винною і засудив до 5-ти років позбавлення волі. Вирок був скасований в апеляції. Рішення апеляції оскаржене прокуратурою. Зараз Аллу Гетьманенко та її сина знову судять.

«Кримінальна справа була порушена ще у 2011 році. Тоді ж розслідувана і направлена до суду. Вона розглядалася судом Чернігівської області. Оскільки такими є правила закону. Постановлений обвинувальний вирок стосовно судді і її сина. Але потім судом апеляційної інстанції цей вирок скасований і справа направлена для проведення додаткового розслідування. Заявлялися відводи суддям, які задовольнялися. То самовідводи суддями. Також у зв’язку з судовою реформою і змінами в законодавстві суддя, яка майже закінчила судовий розгляд,  пішла у відставку. І як наслідок — сьогодні це кримінальне провадження вже перебуває у Прилуцькому міськрайонному суді тієї ж Чернігівської області. Дуже великий масив доказів, що належить знову, в черговий раз, дослідити», — говорить Олександр Глядчишин.

«Судових засідань було близько тридцяти. Відкладалися вони здебільшого, переважно, через неявку учасників по справі. А також у зв’язку з клопотанням прокурора або адвоката», — розповіла Наталія Бойко, прессекретар Прилуцького суду.

За цей час Алла Гетьманенко встигла взяти участь у конкурсі до Верховного суду. Але поки що її участь у конкурсі кваліфікаційна комісія зупинила до постановлення вирока у справі.

Строк притягнення до кримінальної відповідальності Алли Гетьманенко закінчується вже через півтора роки —  у березні 2021 року.

Під прицілом. Гетьманський суд

Програма журналістських розслідувань "Під прицілом" повертається! Перший випуск буде про роботу судів та суддів

Опубліковано UA:Суми Неділя, 8 вересня 2019 р.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: