На Сумщині селяни готуються перекривати трасу Київ–Москва

15.09.2019

Схоже, географічне розположення села Полошки на Глухівщині – сусідство з міжнародною автодорогою Київ–Москва, дає змогу селянам вирішувати всі свої нагальні проблеми ультимативним шляхом – погрозою її перекривання. Люди виходили на трасу, коли через село постійно їхали багатовантажівки, руйнуючи домівки та дороги. Проблема вирішилась, і зараз фури вже по Полошках не їздять. Та тепер інша біда: поруч із селом будуть створювати сонячну електростанцію, і розташується вона на нинішньому пасовищі…

Люди в розпачі: що робити, адже це означає, що майже 70 голів рогатої худоби залишається без можливості випасатися 7 місяців на рік. 2 вересня в с. Полошки було проведено громадське слухання, на яке виносилося єдине питання: почути думку мешканців села відносно сонячної електростанції, яка планується будуватися на місці пасовища.

Кореспондент побувала в Полошках, поспілкувалася з селянами. Виявилося, що з майже 1000 осіб на зібранні були десятка два. Як зізнаються самі люди, керівництво села навмисне обрало непідхожий час для цього: 12.00 – обідня дойка. От якщо б 10.00 або 14.00, прийшло б усе село! Дійсно, на зустріч із кореспондентом, яка відбулася ввечері, селяни зібралися в більшому складі. Чоловіки та жінки наперебій ділилися зі своїми острахами та скаржилися на те, що у них віднімають джерело існування. «В селі роботи немає, всі виживають із господарства, — каже пан Михайло. – Люди тримають по 5-6 корів, здають молоко».

Зі слів ветеринарного лікаря Наталії, згідно з усіма нормами, для того, щоб тварина давала молоко, вона повинна йти на пасовисько не більш 2 км туди й назад. А їм пропонують ганяти за 10 км під Глухів! Бо підприємство сонячних батарей займе 20 га! Даний варіант полошковців аж ніяк не влаштовує, тож люди й забили тривогу.

«В нас забирають останнє, — емоційно доповнює пенсіонерка Ганна. – В населеному пункті є багато місць для розташування тієї електростанції, та їм чомусь до вподоби саме наше пасовисько!».

Автор статті поспілкувалася з членами комісії, яка приїжджала на громадські слухання. Так, начальник відділу ЖКГ Віктор Фільченко розповів, що селяни не розуміють, які блага їм пропонуються! Головний спеціаліст відділу архітектури та містобудування Глухівської РДА Віктор Костюченко каже, що у мешканців Полошок з’явилася чудова можливість працевлаштуватись на нормальну роботу – на сонячну електростанцію, але для цього необхідно позбутися корів! Замість того, щоб гарцювати круглий рік у полі, люди будуть сидіти в теплі й добрі та регулярно отримувати зарплатню. «На засіданні у них спитали, скільки вони мають прибутку з худоби, і почувши відповідь, їм запропонували майже стільки ж, але за легшу працю. Та селяни не погодилися».

В цілому ж, зі слів чиновників, громадські слухання перетворилися на базар і консенсус не було знайдено. Офіційно засідання завершилися таким висновком: «Схвалити проєкт детального плану території за межами населеного пункту с. Полошки Полошківської сільської ради, за умови допрацювання згідно з отриманими пропозиціями в ході проведення громадських слухань, до моменту затвердження. З метою розв’язання спірних питань, що виникли в процесі громадських слухань, рекомендувати ДП «УКРНДГПІЦИВІЛЬБУД», як розробнику детального плану, відобразити в проєкті черговість втілення детального плану із зазначенням розрахункового етапу, виділивши площі освоєння в залежності від черги.

У Глухівській РДА кореспонденту розповіли, що відповідно до містобудівної документації вищого рівня, а саме схеми планування території Глухівського району, що зараз знаходиться у процесі розроблення ДП «УКРНДПІЦИВІЛЬБУД», дана територія пропонується під розміщення геліостанції. Детальним планом передбачається розміщення енергогенеруючого об’єкта, електростанції з використанням енергії сонця. До основних будівель і споруд сонячної електростанції входять: сонячні модулі (11789 шт), трансформаторна підстанція (1шт), інверторні станції (129шт), диспетчерська (3шт), пункт охорони (3шт). Згідно з цим будуть надані робочі місця мешканцям Полошок. Працівники РДА стверджують, що підприємство буде не завтра, а років через 25-30.

За цей час у полошківців вже й корів не буде, адже лише за минулий рік їх кількість знизилася вдвічі з різних причин: хтось виїжджає з села, хтось старіє та не має сил її доглядати тощо. І пасовисько забирати ніхто зараз не збирається: поки що буде забудовуватись частина даної території, зайнята чипсовим заводом. Це земля власника, тому думка мешканців Полошок враховуватися не буде. А ось коли будівля розшириться і знадобляться ще землі, то вже свої 20,4 га інвестори сонячної електростанції зачеплять разом з пасовиськом. Що ж стосується шкоди для навколишнього середовища, то екологи та інші профільні спеціалісти зробили висновок, що родючий слой не пошкодиться, а атмосфера не забрудниться. Тож побоювань ніяких бути не повинно. Чому саме ці землі обрали для будівництва заводу — це також рішення спеціалістів, які вивчали різні ділянки Глухівщини, оцінювали рельєф, кількість опадів, кількість сонячних днів на рік тощо. Та вся ця інформація так і не змогла переконати людей в тому, що вони повинні кардинально змінити своє життя та заробляти гроші не на коровах, а на роботі.

«Ми звикли пахати, і вже не змінимося», — виправдовуються люди. Та в їх словах є істина. Адже мешканці Полошок вважають, що їм просто красиво стелять доріжку, яку потім різко згорнуть, а люди опиняться «за бортом». «Ми що, телевізор не дивимось, та не бачимо, що скрізь відбувається?! – обурюється пан Василь. – Нас так само обдурять! Спочатку наберуть працівників, щоб побудувати станцію та залишать тільки охоронців, а підприємство буде робити на комп’ютерах, навіщо їм живі люди?». Селяни запевняють, що корови в їх випадку – це єдиний стабільний дохід.

Ще одне головне питання, яке турбує мешканців Полошок – чому їхній голова Андрій Авраменко не поставив до відома людей про те, що віддає землі чужинцям? Аби почути відповідь, автор статті навіть приїхала додому до першої особи села. Та його вдома не виявилося. В голови була можливість надати коментарі через телефон, але той відмовився. На всі та інші питання ми хочемо почути відповіді. Дивлячись на те, що людей ніхто не слухає і їх думку не враховує, громада села вирішила перекрити міжнародну трасу Київ – Москва. Ініціатором виступила пенсіонерка Ганна Федоренко, і її усі підтримали. А як ще відстоювати свої права?! Зі слів мешканців села, вони знають як треба це робити, щоб не порушувати закон. Тож якщо найближчим часом не вирішиться питання на їх користь – рух автошляху державного значення буде паралізовано.

kourier.in.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: