Обов’язкову шкільну форму, яку відмінив президент України, продовжують носити у сумських школах

18.09.2019

Обов’язкову шкільну форму, яку президент України відмінив у червні цього року своїм наказом, продовжують носити у сумських школах.

«У нас якось так вийшло, може так пощастило, що всі батьки, і діток свої так у формі водять. Усі знають, що її відмінили, що адміністрація сама там вирішує, нам пощастило, ми всі в формі ходимо», — каже мати школярки Анастасія Мишевцова.

«Нам директор сказав, що шкільну форму ніхто не відміняв, но багато учнів ходять не в шкільній формі»,- говорить школяр Данило.

«Діти повинні ходити акуратно одягнуті, діти повинні мати естетичний вигляд, діти повинні мати зручне взуття. Що стосується джинсів, то в нас також є своя вимога. Ці джинси повинні ні в якому разі не порвані, як в нас зараз часто ходять і батьки в тому числі, ну і джинси повинні бути темного кольору. Можуть бути брюки і сорочка світла», — каже Григорій Петрюченко – директор школи №9.

У сумській школа «Унікум» обов’язкові блакитна сорочка зі шкільною емблемою, сірий светр або жилет. Що вдягати дитині: спідницю, джинси чи брюки – обирають батьки.

«У нас така ж форма, яка прийнята по внутрішнім правилам гімназії. Якогось такого негативу не було про те, що в нас форма, а у інших немає форми. Може, тому що мені як чоловіку це подобається, що є якісь такі рамки внутрішні, які зобов’язують, які дають нам, і другим оточуючим», — каже Сергій Шевченко – батько школярки.

«Кожного року проходить батьківська конференція на якій теж підтверджується це рішення мати шкільну форму. Тому діти в нашій шкільній формі. Це рішення і батьків, і педагогічного колективу», — говорить Оксана Бойко – заступник директора з навчально-виховної роботи школи «Унікум».

З цього навчального року шкільна форма стала не обов’язковою. Відповідний указ президент України Володимир Зеленський підписав 20 червня.

«Залишивши право за батьками, як їхні діти ідуть одягнені у школу, залишається єдиною вимогою, діти мають бути охайними, і щоб відповідали, їхнє не тільки робоче місце, а й взагалі вимогам санітарно-гігієнічним, сам стан. Не мають права не тільки змушувати на колір, але й не обов’язковим є там піджак, той самий, чи платтячко, як вважають батьки за потрібне», — каже Антоніна Данильченко – директор департаменту освіти і науки Сумської міськради.

«Зараз жодного документу, який би зобов’язував учнів ходити в шкільній формі, немає. Ні на рівні міністерства, ні на рівні президента, ні на рівні області, і бути не може. Насправді, якщо ви стикнулися з тим, що від вас вимагають купувати форму певного взірця, у певного виробника, чи просто навіть ходити у формі, якщо ви на те не маєте бажання, ви можете того не робити. Це порушує ваші права. І ви можете написати про це скаргу до директора або в районне управління освіти», — говорить Оксана Макаренко – радник міністра освіти і науки України.

sm.suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: