Сумчанам пропонують здати кавову гущу в обмін на рекламу

19.09.2019

Екологічний проект “Нове життя старого листя” пропонує сумчанам взяти участь в утилізації кавової гущі.

«Запрошуємо працівників, адміністраторів та власників кав’ярень будь-якого масштабу приєднатись до нашого Проекту! Ми запускаємо паралельний проект з утилізації і переробки кавової гущі. Тож запрошуємо вас приєднатись і стати постачальниками кавової гущи для наших хробачків.

Ми:

— надаємо тару для збирання кавової гущи;

— забираємо зібрану гущу раз на декілька днів (по мірі наповнення тари);

— на наших сторінках і в наших постах повідомляємо про Вашу кав’ярню як партнера Проекту.

Ви:

— збираєте і віддаєте нам кавову гущу

— приймаєте участь в ЕКОлогічному Проекті

— отримуєте безкоштовно рекламу

Ми готові обговорювати й інші можливі варіанти співпраці!», — пишуть організатори акції на своїй сторінці у Фейсбук.

Чому хочуть утилізовувати каву — написали в окремому пості:

«Чи замислювалися ви коли-небудь, скільки кавової гущі щодня відправляється у відро для сміття? Щодня в усьому світі випивається більше 400 мільйонів чашок кави. При цьому велика частина відходів від нього викидається в сміттєву корзину. А з сміттєвих корзин і баків вивозиться на смітники і попадає в грунт.

Останнім часом лабораторія нашого Проекту звернула увагу на кавову гущу та її вплив на родючість грунту. Одна з найпопулярніших «садових порад» в світі — покривати грунт під рослинами кавовою гущею. Джеймс Вонг, ботанік з Лондона, вирішив особисто випробувати цю пораду у себе в саду і написав про результати у виданні The Guardian. «Цього літа я поставив невеликий експеримент. Вибрав в саду дві дуже схожих ділянки з однаковим асортиментом овочів і квітів і постійно підгодовував один з них своєю щоденною порцією кавової гущі відразу після її охолодження. До кінця літа ця ділянках була покрита красивим темним шаром мульчі товщиною близько 2-3 см. Приблизно через 2 тижні після початку експерименту рослини на «піддослідних» грядках стали виглядати помітно ГІРШЕ, ніж позбавлені кавової підгодівлі. Зростання сповільнилося, деяке листя пожовкло, інше опало. Частина сходів просто загинула. Правда, деякі культури виглядали не так уже й погано, але нічим не краще, ніж їх сусіди на сусідній грядці без гущі.»

Чому не працює? Кавова гуща містить багато кофеїну (часто там його більше, ніж в напої,що бадьорить). А ця речовина пригнічує ріст рослин. Кавове дерево «накачує» кофеїном свої зерна зовсім не з симпатії до людей, а з певною метою — щоб зерна усували конкурентів з числа інших видів на стадії проростання (не давали «чужакам» сходити). Крім того, існують обґрунтовані припущення, що кофеїн блокує ріст коренів у молодих рослин, після чого вони не можуть нормально поглинати воду і поживні речовини. Також спита кава підвищує кислотність грунту і здатна ОБПАЛИТИ коріння рослин. Її pН становить 5,5-5,9. Таку зміну кислотності можуть без втрат пережити навіть не всі ацидофільні (люблячі кислі грунти) рослини. Також якщо спиту каву не змішувати з грунтом, то після першого ж дощу або рясної роси вона утворює суцільну кірку, яка не пропускає вологу та повітря до коренів рослин.

Таким чином можна лише уявити які обсяги кавової гущини утворюються ЩОМІСЯЦЯ в нашому місті, і після цього потрапляють в грунт. І звичайно можна лише здогадуватись якої якості грунт в місті Суми, і розуміти чому » не шумлять гаї і не квітнуть троянди».

Запрошуємо працівників,адміністраторів та власників кав'ярень будь-якого масштабу приєднатись до нашого Проекту!Ми…

Опубліковано Нове життя старого листя Субота, 14 вересня 2019 р.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: