На Сумщині показник вакцинації проти кору вищий за середній в Україні

20.09.2019

Про це повідомила головний інфекціоніст Сумської області Ірина Троцька під час чергового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Показники захворюваності на кір у Сумській області наразі у 5-6 разів нижчі від загальноукраїнських. Найбільше хворіють діти – 22%. Усі особи, які відносяться до груп епідризику, мають сьогодні доступ до імунологічних препаратів і можливість здійснити вакцинацію на безоплатній основі. Наразі щеплено проти кору понад 33 тисячі дорослих і лише 65% дітей віком 1 рік та 68% дітей віком від 6 років і старше.

«Вакцина проти кору, паротиту, краснухи випускається лише французьким виробником, є єдиною у світі та якісною. До кінця року ми маємо вийти на запланований показник – майже 100% щеплення дітей», – зазначила Ірина Троцька.

У зв’язку з відмовами батьків наразі 727 дітей Сумщини досі не отримали планові щеплення проти кору, що зумовлює ризик можливого спалаху цього захворювання у місцях, де такі діти мешкають.

Тимчасово виконуючий обов’язки директора обласного Департаменту освіти і науки Павло Роженко надав роз’яснення щодо ситуації, яка склалася навколо заборони відвідувати заклади освіти невакцинованим дітям.

«Сьогодні, відповідно до чинного законодавства, діти, які не мають щеплення, не допускаються до відвідування навчальних закладів, зберігаючи право на освіту шляхом альтернативних форм навчання. Наразі є три види надання освітніх послуг: індивідуальна, сімейна і педагогічний патронаж. У Сумській області достатня кількість педагогічних працівників, щоб забезпечити якісну освіту всім дітям», – зазначив він.

За підсумками наради було вирішено затвердити календарний план додаткових заходів щодо імунізації населення Сумської області проти кору.

«У разі, якщо на території сіл, селищ чи міст Сумської області є діти, батьки яких свідомо відмовилися від щеплення, органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування необхідно забезпечити захист інших дітей від інфекційних хвороб у закладах освіти та альтернативну форму навчання для невакцінованих дітей», – зазначив директор обласного Департаменту цивільного захисту населення Олександр Милаш.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: