Олександр Стрельченко: Подвиг партизанів у роки Великої Вітчизняної війни назавжди залишиться в нашій пам’яті й історії

22.09.2019

З такими словами звернувся до ветеранів голова обласної організації ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ, депутат обласної ради Олександр Стрельченко на заходах до Дня партизанської слави, які пройшли у Путивлі.

«Партизанський рух в Україні за своїми масштабами був одним з найпотужніших в Європі. Подвиг партизанів і підпільників у роки Великої Вітчизняної війни назавжди залишиться в нашій пам’яті і нашій історії. Низько вклоняємося вам, дорогі ветерани, і висловлюємо щирі слова подяки за ваш подвиг та перемогу. Наш обов’язок — надавати вам підтримку і ми, як депутати обласної ради, будемо намагатися робити все для цього», — зазначив політик.

Обласний обранець разом з однопартійцями поклав квіти до пам’ятників двічі Героя Радянського Союзу Сидора Ковпака та Героя Радянського Союзу Семена Руднєва у Путивлі. Далі всі взяли участь у заходах, що пройшли у Спадщанському лісі – колисці партизанського руху, де на початку війни почали формуватися перші загони народних месників.

Депутат обласної ради, член депутатської групи  ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ Микола Войтенко нагадав, що на території Сумської області в роки війни діяв 41 партизанський загін. На базі 21 з них були сформовані партизанські об’єднання. Також саме на Сумщині в роки Великої Вітчизняної війни на окупованій гітлерівцями території 23 лютого 1942 року відбувся перший і єдиний парад партизан в селі Дубовичі Кролевецького району. По головній вулиці села йшли партизани, їхали підводи зі зброєю. На сусідній вулиці вони переодягалися і знову йшли парадом. Таким чином, вони хотіли залякати німців, показати, що партизанський загін величезний. І їм це вдалося.

За роки війни партизанами було здійснено 19 рейдів, здолано 52 тисячі кілометрів, близько 180 тисяч осіб пройшло через партизанські загони. Кожен десятий партизан не повернувся з поля бою. Підпільниками та партизанами було знищено близько 465 тисяч фашистів та їхніх посібників.

«Ми пишаємося нашими славними земляками-партизанами. Наш святий обов’язок — берегти пам’ять про мужність оборонців та визволителів рідної землі», — сказав опозиціонер.

Сьогодні у Спадщанському лісі відбувся урочистий мітинг, святковий концерт, театральні постановки з життя партизан. А ще – відкриття Музею монументального мистецтва тоталітарної доби «Парк радянського періоду», де зібрані пам’ятники й постаменти відомих діячів часів соціалізму.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: