У Глухові влада розпочала полювання на неприватизовані квартири

25.09.2019

Цікаву групу створили у Глухівській міськраді на минулому тижні розпорядженням в.о. мера Олени Демішевої. У документі, який опубліковано на сайті міської ради, значиться, що робоча група має «забезпечити проведення обстеження багатоквартирних житлових будинків з метою з’ясування причин виникнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, виявлення житла, яке не має власника та з інших питань».

До групи увійшли троє працівників управління ЖКГ, директори теплового району та комунального жеку, начальники водоканалу та відділу з правової та внутрішньої політики і головний спеціаліст відділу комунальної власності та земельних відносин управління соціально-економічного розвитку Глухівської міської ради. Така компанія і має обстежувати багатоповерхівки, вишукуючи боржників і нічийні квартири.

Уже зараз містом йдуть чутки про те, що міська рада «буде за борги забирати квартири». Більш-менш юридично підковані громадяни називають дане розпорядження пані Демішевої самодіяльністю і перевищенням службових повноважень, але деякі загрози теж озвучують.

«Схоже, що наша нинішня влада вирішила прибрати до рук усе, що погано лежить. Маю на увазі неприватизовані квартири, які фактично залишаються у власності територіальної громади міста. Припустимо, у когось є ще й борги, хтось поїхав на заробітки і фактично не проживає, якусь бабусю забрали діти і т.д. Запустити через суд механізм визнання господарів такими, що втратили право користуватись житлом, не важко. А потім ці квартири визнають безхазяйним майном і його роздадуть чи продадуть потрібним людям», – висловлює точку зору один співрозмовник.

Ми попросили прокоментувати роботу такої групи юриста Олександра Осьмакова. Він підкреслив, що в комісії, перш за все, мають бути повноваження – їх нема.

– Про які причини заборгованості, скажімо, за тепло, у громадянина може щось питати спеціаліст управління ЖКГ чи директор жеку? У кожного є угода з постачальником, згідно якої тільки надавач комунальної послуги має право повідомити споживача про борг, запропонувати його виплатити і попередити про можливий позов до суду. До того керівники організацій не мають права особисто контролювати лічильники, перевіряти щось у квартирах. Вони не контролери. У них нема відповідних документів, – говорить юрист.

Ніхто не відкидає, що ця комісія, гіпотетично, уже має на руках адреси неприватизованих квартир. Якщо сусіди чи старший будинку вкажуть, що там не живуть більше пів року – результат може бути плачевний для тих, хто вважав квартиру своєю на віки-вічні, бо «її ще моя бабуся отримала».

Чи зобов’язаний громадянин впускати цю комісію? Ні. Чи треба сплатити борги? Так

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: