Чому села Сумщини масово виготовляють генеральні плани?

25.09.2019

Як повідомили у відділі архітектури, містобудування та ЖКГ Глухівської РДА, сьогодні виготовленням генплану займається 17 населених пунктів району з 59 існуючих (без урахування двох ОТГ).

До цього підштовхнули зміни в законодавстві. Виявляється, без генерального плану населеного пункту люди не можуть зробити навіть прибудову в себе у дворі й оформити її. А в селі не дозволять побудувати жодного об’єкта соціальної сфери та благоустрою. На території Білокопитівської сільської ради в Будівельному, наприклад, не можуть замінити водонапірну вежу, хоча в цьому є нагальна потреба. В Есмані підприємець у будівлі колишньої контори зробив магазин, але не вдається оформити документи.

Генплан для Глухівського району розробляє ТОВ «Архітектурно-просторове планування». Трохи раніше сільські ради отримали на руки перспективні плани від підрядника, так би мовити, чернетки. З цих питань мали пройти обговорення з громадою. Днями підрядник буде зустрічатися з сільськими головами і вже остаточно вносити запропоновані зміни. До речі, деякі населені пукти приростуть на кілька десятків гектарів.

Генплан – річ недешева. Так, у минулому році на с. Лужки та сел. Есмань тільки за топооснову селищна рада заплатила 142 тис. грн. До кінця року ще треба віддати 290 тис. грн.

– Це майже весь вільний залишок бюджету селищної ради, який ми б могли використати, наприклад, для розвитку інфраструктури. Але генплан зараз – завдання номер один, – коментує Есманський селищний голова Віктор Давиденко. – Дуже важливо, що поява цього документу дасть можливість провести нову грошову оцінку землі, яка вже не робилась 10 років. А це збільшить надходження податків до місцевих бюджетів.

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: