Микола Березін: «Без чіткого дотримання вимог закону і відповідальності – прогресу не буде»

26.09.2019

На питання, що необхідно зробити для позитивних змін у Сумській області, відповідає депутат Сумської обласної ради (фракція «Відродження»),  голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету Микола Березін.

— На мій досвід як і голови райдержадміністрації, і голови постійної комісії в облраді, я бачу ті проблеми, від вирішення яких залежить покращення роботи регіону.  Перш за все, повинна бути система роботи, де повинні прийматися конкретні програми з конкретними завданнями, відповідальними і термінами виконання. Має бути жорсткий контроль за реалізацією. Можливо, це і проти демократії, але це основа роботи будь-якої структури. Як можна приймати програми, в яких немає жодного терміну і жодного відповідального? Як можна визначити їх результативність? Ніяк.

Ми повинні працювати в рамках вимог Законів України, в першу чергу – Закону про місцеве самоврядування, за яким головні документи для роботи – програма соціально-економічного розвитку і, як похідна від цього, бюджет. Він має бути збалансованим, тобто дохідна частина має відповідати розхідній. Якщо цього немає – значить, то все віртуальні бюджети.

Якщо ми не знаємо проблемні питання в галузі промисловості, сільського господарства – неможливо ставити завдання, бо можна помилитися, не досягти мети. Коли на території є підприємства, що можуть завдати негараздів – екологічних, демографічних, вони мають узгоджувати плани робіт із місцевими органами влади і реагувати на їхні пропозиції. У разі скорочення працівників на підприємстві – це нанесе і соціальну шкоду: люди буть звільнятися, ми не доотримаємо ПДФО в бюджет, йде ланцюжок наслідків. Треба не давати згоди на такі плани, вмовляти підприємство зберігати робочі місця.

А скільки таких підприємств сьогодні в області, де використовують гербіциди, і потім люди страждають та несуть збитки. Чому ми не вимагаємо від них узгодження планів? Ми повинні знати поквартально, скільки вони перерахують нам у бюджет коштів, сплатять податків. Є багато підприємств, зареєстрованих за межами області, і ми не володіємо чіткою інформацією, хто які податки платить саме на Сумщині. Не має бути амбіціозності, тільки інтереси людей, які живуть на цій території.

Місцеві органи влади за делегованими повноваженнями повинні контролювати перерахування до бюджету,  але хто це сьогодні контролює?

Компанії часто не дають даних, мовляв, це конфіденційна інформація. А як же ми тоді будемо забезпечувати рівень життя людей? Наголошую, у законі є статті, які зобов’язують надавати такі дані місцевим органам влади.

Без прийняття прогнозу соціально-економічного розвитку на 5 років не маємо права приймати і бюджет, і галузеві програми. Де в нас це виконується? А закон ніхто не відміняв!

Якщо ми не навчимося дотримуватися вимог закону, якщо ми не будемо виховувати в керівниках усіх рівнів відчуття відповідальності, совісті, тоді прогресу не буде.   Лише за таких умов можна чогось досягти.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: