Через холоднечу в садочках батьки приводять дітей з власними ковдрами

27.09.2019

Осінь настала стрімко, не давши людським організмам поступово перейти зі спеки на холод. Особливо потерпають від неадаптованості діти, адже вони змушені пристосовуватися до незалежних від них обставин. Різке зниження температури на вулиці потягнуло за собою і похолодання в приміщеннях, зокрема – в групах дошкільних закладів. І якщо власники приватних будинків вже майже два тижні топлять грубки, то в комунальних установах такого блага ще немає.

Журналісти дізналися, як же виживають зараз, в кінці холодного вересня, малята в садочках Глухова.Так, рівень відвідування ДНЗ стрімко впав: одні – хворіють, інші сидять вдома, аби не захворіти в садочку. Наприклад, в молодшій групі «Світлячка» у вівторок було лише 4 дитини з 30.

Осінь – не літо, тож зараз батьки поводять себе більш відповідально, ніж під час літніх канікул. Так, якщо на період червня – серпня керівництво дошкільних закладів просило мам з татами не водити маля до дитсадка, хоча в половину літа, цю вимогу виконали не всі. Багато хто водив дитя як – то кажуть, від дзвінка до дзвінка, мотивуючи тим, що його ні з ким вдома залишити. Тепер же сидять вдома навіть ті, хто ціле літо ходив до закладу! І можливості знайшлися! Адже йдеться про здоров’я власного дитинчати! Так, на даний час рівень відвідування ДНЗ знизився майже в три рази. До того ж з кількості тих, хто прийшов, половину забирають відразу ж після обіду, щоб не вкладали спати.

«Постіль така холодна, що аж страшно!, — кажуть матусі. – Поспати в ній – і заробити запалення легенів!». Як розповіли автору статті вихователі різних садочків Глухова, в групах діткам не холодно, адже вони рухаються. А от в спальних кімнатах, дійсно, дуже неприємно знаходитись і тим паче роздягатися. Тому малечу вкладають в ліжечка в теплому одязі: колготах, водолазках, в’язаних кофтах на замках. Спати в такому вигляді незручно, але хоч якось зігрітись можна! А з нинішнього понеділка батьків попередили, щоб приносили до садків хутрові кожушки (шубки без рукавів), а також бурочки чи інше зимове кімнатне взуття. В цьому обмундируванні діти повинні знаходитись весь час, окрім сну. В ліжко в шубах та валянках не вкладають.

Та дітям все одно холодно, тож батьки приносять з дому і ковдри. Кореспондент попросила прокоментувати ситуацію з холодними дитсадками начальника відділу освіти Глухівської міської ради Людмилу Васянович. Вона розповіла, що відділ освіти має повноваження лише збирати інформацію, а вирішувати, коли почати опалювати в дошкільних закладах – це справа КП «Тепловий район». Впливати на рішення комунального підприємства освіта не може. Зі слів Людмили Григорівни, кожного ранку до 9 години всі дошкільні заклади повідомляють їй про температуру у приміщеннях. Так, на даний момент вона не перевищує 15 градусів, тобто – холодно. Аби діти не мерзли, дозволяється використання обігрівачів. Деякі садочки закупили УФО.

На запитання, коли ж в садках буде тепло, співрозмовниця відповіла, що зараз вже немає чіткої дати – 15 жовтня, і початок опалювального сезону починається в залежності від температури повітря на вулиці. Тепло дають у тому разі, якщо середньодобова температура протягом 3 діб є нижчою ніж 8 градусів. До того ж, є інформація, що тепловий район отримав ліміти, що дозволяють Глухову раніше включати опалення. Коментарі начальника КП «Тепловий район» Олександр Колоша розповість в наступному номері.

Наразі ж актуальне питання, пов’язане з холодом у дитячих садочках, вирішується завдяки спільним зусиллям керівництва ДНЗ, вихователями та батьками: всі вони в межах своїх повноважень намагаються якомога максимально зігріти дошкілят. До речі, мамам і таткам радять приносити з дому ковдри, адже в дошкільних закладах вони тоненькі та поганенькі.

kourier.in.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: