Микола Березін — про основні проблеми Сумської області та шляхи їх вирішення

01.10.2019

На питання, що необхідно зробити для позитивних змін у Сумській області, відповідає депутат Сумської обласної ради (фракція «Відродження»), голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету Микола Березін.

Перш за все, повинна бути система роботи, де приймаються конкретні програми з конкретними завданнями, відповідальними і термінами виконання. Має бути жорсткий контроль за реалізацією прийнятих рішень. Це основа роботи будь-якої структури. Як можна приймати програми, в яких немає жодного терміну і жодного відповідального? Як можна визначити їх результативність? Ніяк. В основі роботи керівників усіх рівнів, депутатів має бути відповідальність, совість і професіоналізм, адже від них залежить доля району, міста, ОТГ, сільської ради.

Ми повинні працювати в рамках вимог Законів України: в першу чергу – Закону про місцеве самоврядування, прогнозу соціально-економічного розвитку, бюджетного і земельного кодексу та інших, за якими головні документи для роботи – програма соціально-економічного розвитку і, як похідна від цього, бюджет. Якщо ці вимоги не виконуються, то всі наші рішення – віртуальні.

Ми повинні вивчати проблемні питання в соціальній, економічній сферах, галузі промисловості, сільського господарства, без знання яких неможливо ставити завдання. Ми повинні знати усі ризикові підприємства на території, що можуть завдати соціальних, екологічних, демографічних негараздів. Слідуючи вимогам 27-статті Закону України про місцеве самоврядування, на рівні регіону повинні визначатися соціальні питання, без яких не повинні погоджуватися плани роботи підприємств: це робочі місця, розмір середньої заробітної плати, фон заробітної плати, відрахування до місцевих бюджетів та інше. На жаль, у нас цього немає.

Скорочуються робочі місця, від використання гербіцидів страждають люди, несуть збитки… Крім того, є багато підприємств, зареєстрованих за межами області, і ми не володіємо чіткою інформацією, хто які податки платить саме на Сумщині. Ми не впливаємо на недоїмку по бюджету, яка сьогодні сягає до 400 мільйонів гривень! У той же час не можемо вирішити проблему реконструкції онкодиспансеру та інших об’єктів.

Виконавчі органи влади не здійснюють контроль делегованих повноважень. На жаль, ми не впливаємо на зобов’язання по сплаті до бюджету, хоча закони України дають нам право на такий вплив.

Вважаю основним недоліком те, що ми не займаємося підготовкою кадрів, не виховуємо у керівників відчуття патріотизму, відповідальності, совість.

Хто, на вашу думку, має вплинути цю на ситуацію?

Я думаю, що в цьому мають бути зацікавленими, мати віру, в те, що можна відродити економіку і покращити соціальний розвиток, люди, які проживають в області. Ми обираємо тих, хто обіцяє золоті гори. Чому не вимагають звітів за виконання їхніх програм? Чому забули такий захід, як прийняття депутатських запитів та інформування людей, що реально зроблено?

Нам треба перестати довіряти словам. Насправді неважко перевірити, що людина зробила за своє життя. Не треба нав’язувати кандидатів у місцеві органи влади. Люди самі мають знати тих, хто може підняти економіку, соціальний рівень життя, та пропонувати їх як очільників територій.

Які проблеми наразі є основними для Сумщини?

Проблема №1 – демографічна. Показники Сумської області найгірші в Україні і по народжуваності, і по смертності. В селах скоро не буде людей. А люди виїжджають не тому, що мріють жити в Європі, а тому, що у нас ніхто не працює над створенням нових робочих місць. У селах треба створювати фермерські, переробні господарства, займатися їх підтримкою. Покращувати медичне забезпечення, створювати комфортні умови для сільських мешканців, відновлювати дороги. Але це вже тема для окремої бесіди…

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: