Керівників агропідприємств Сумщини підозрюють у мільйонних збитках

01.10.2019

Оголосили підозру двом керівникам науково-дослідних господарств. Начебто, замість селекційних дослідів ті здавали державну землю під вирощування кукурудзи – вважають у прокуратурі. За версією слідства, збитки держави — близько семи мільйонів гривень.

«В них основним видом статутної діяльності є селекційна наукова діяльність, проте, замість виконання своїх статутних цілей, керівниками підприємств, фактично, укладалися удавані угоди: передача в оренду земельних ділянок, які в них перебували, нібито, в постійному користуванні іншому суб’єкту господарювання. Який і обробляв дані земельні ділянки та вирощував врожаї, які в подальшому реалізовував», — говорить начальник відділу прокуратури Сумщини Володимир Кригін.

Мова йде про два дослідних господарства Роменського району «Іскра» та «Надія». Вони входять до Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України. Навесні цього року між, керівництвом «Іскри» та орендарями ділянок виник конфлікт – за право оброблювати землю. Нині керівників «Іскри» та «Надія» підозрюють у порушенні двох статей Кримінального кодексу: «самовільне зайняття земельної ділянки» та «зловживання службовим становищем». Жінці та чоловіку загрожує до шести років ув’язнення зі штрафом до 960 тис грн.

Заступник директора Інституту сільського господарства Північного Сходу Володимир Шахов на цю історію відреагував так: «На сьогоднішній день питання щодо врегулювання законності використання землі нашими підприємствами на сьогоднішній день судово не завершено. Тому говорити про самовільне незаконне використання цих земельних ділянок, які наші підприємства використовують вже майже по 70 років кожне, говорити сьогодні неможливо».

За словами речниці обласної прокуратури Наталі Науменко, з початку року прокуратурою направлено до суду 51 обвинувальний акт за фактами самовільного захоплення 200 гектарів землі на території Сумщини.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: