Протягом півроку сумчани мають переукласти договір із «Міськводоканалом»

02.10.2019

Протягом наступних півроку сумчани мають перейти на договірні відносини із комунальним «Міськводоканалом». Це необхідно зробити у зв’язку з вступом у дію Закону про житлові послуги та постанови №690 прийнятій у серпні цього року. Про це повідомила начальниця відділу КП «Міськводоканал» Сумської міськради Людмила Коваль. Крім того, закон зобов’язує встановити загальнобудинкові лічильники. Якщо мешканці встановлюватимуть лічильник самостійно, а не «Міськводоканал», то його вартість обійдеться споживачам дешевше близько вполовину, додала Людмила Коваль.

«Ми підрахували, на сьогоднішній день, це ми взяли будинок Друга Харківська 12, 80-ти квартирний будинок. У нас виходить за встановлення загальнобудинкового лічильника 56 тисяч 761 грн. Але це на сьогодні, і ми не знаємо скільки пройде терміну, бо затрати збільшуються. Всі затрати, які будуть підраховані вони будуть пропорційно розділені на кожну квартиру. Як зазначено в законі – ми внески на встановлення загальнобудинкового лічильника розподіляється на 5 років ,якщо не передбачено це протоколом зборів споживачів. Споживач може обрати один з п’яти варіантів договорів. Це може бути індивідуальний договір кожного мешканця з обслуговуванням внутрішньобудинкових мереж чи без них. Або колективні договори, якщо співвласники обирають собі голову ОСББ чи управителя, які і будуть вести господарську діяльність. Крім цих нововведень, із травня 2020 року підприємство почне нараховувати абонентську плату – це оплата роботи служби Міськводоканалу зі споживачами», — розповіла начальниця відділу КП «Міськводоканал» Людмила Коваль.

«Абонентська плата застосовується тільки у тих випадках, коли між виконавцем послуг та споживачем укладена індивідуальна модель договору або індивідуальна з обслуговуванням внутрішньобудинкових мереж. В інших трьох випадках – пеня не нараховується», — розповів юристконсульт КП «Міськводоканал» Артем Гупал.

Аби укласти договір, мешканцям необхідно зібрати загальні збори, на які повинні зібратися не менше 75% власників житла. Якщо ж мешканці не визначаться — «Міськводоканал» визначить автоматично, що обслуговуватиме мешканців за індивідуальними договорами. По місту Суми, за словами Людмили Коваль, таких договорів з ними поки ніхто не уклав.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: