Сумчани просять заборонити пластикові трубочки в закладах харчування

08.10.2019

«#безсоломинкибудьласка» — так назвала свою електронну петицію сумчанка Інна Дмитренко.

«Прошу ввести заборону в місті Суми, починаючи з 2019-2020 рр., на використання пластикових трубочок у кафе, ресторанах, кофейбусах.

Згідно з даними американської громадської ініціативи One Less Straw https://onelessstraw.org/ (Однією трубочкою менше), щодня ми використовуємо 500 000 000 пластикових соломинок. Цих соломинок достатньо, щоб заповнити 46 400 великих шкільних автобусів за рік!

Звісно, соломинки не становлять найбільшу частину пластикового сміття, але вони є дуже небезпечними для тварин. Щороку в результаті проковтування шматків пластикового сміття в світі гине 100 тисяч морських тварин і один мільйон морських птахів. Більшість із Вас бачили це відео https://www.youtube.com/watch?v=GvpltDYk_K8.

Тим паче, для пластикових трубочок є альтернатива – це багаторазові металеві та скляні, а також одноразові із соломи та бамбука.

Повну заборона на використання пластикових трубочок ввели в кількох американських містах – Окленд, Малібу і Сижтле.

Лондон працює над забороною низки одноразових виробів з пластику – трубочок для пиття, коктейльних паличок і ватних паличок. Заборона може вступити в силу з 2019 року і буде діяти поки тільки на території Англії. Втім, Шотландія про розробку такого ж заборони повідомила ще на початку року. Компанія McDonalds вже оголосила про відмову від пластикових трубочок в її 1,3 тисячі ресторанах швидкого харчування на території Великобританії. Замість них відвідувачам будуть давати картонні трубочки – і то тільки на їх прохання. Обговорюються і трубочки з інших матеріалів, які дозволять використовувати їх багаторазово – і потім мити.

Про перехід на більш екологічний спосіб пиття оголосила всесвітньовідома мережа кав’ярень Starbucks. Компанія планує поетапно прибрати пластикові трубочки з усіх кафе мережі по всьому світу до 2020 року. Компанія вже розробила кришку (проте також пластикову) для своїх холодних напоїв, яка не вимагає трубочки.

У мережі готелів Hyatt також оголосили, що пластикові трубочки будуть видавати клієнтам тільки за запитом.

Єврокомісія планує заборонити ряд одноразових продуктів з пластику і штрафувати країни-члени Євросоюзу за пластикове сміття, яке не підлягає вторинній переробці.

Тому виходячи з міжнародного досвіду, ми пропонуємо долучитися до заборони використання пластикових трубочок на території міста Суми. Це допоможе місту стати більш екологічно чистим та зменшити забруднення на навколишнє середовище.

Суми підтримують екологічні тренди із задоволенням, тому відмова від соломинок не постає катастрофою в очах місцевих, навпроти, підкреслює сучасність міста. Суми стануть першовідкривачами у цій сфері та прикладом для інших міст України з подолання екологічних проблем», — йдеться в петиції.

Дата початку збору підписів: 8 жовтня 2019 р. До кінця збору підписів залишилось: 45 днів. Станом на 8 жовтня петицію підписали 3 особи з 250 необхідних.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: