Харчоблок училища, студенти якого масово отруїлися, — у незадовільному стані

08.10.2019

Як ми повідомляли, 2 жовтня до центральної районної лікарні з ознаками харчового отруєння потрапили 11 учнів «Конотопського вищого професійного училища». У шістьох студентів виявили золотистий стафілокок, а у харчоблоці училища й навколишніх магазинах — порушення.

До лікарні дітей доставляли каретами швидкої допомоги з гуртожитку навчального закладу. Окрім тих дітей, які опинилися у лікарні, ще десятеро лікуються амбулаторно. «Діти поступали до нас у стані середньої тяжкості. З проявами гострої кишкової інфекції. Це була температура у деяких дітей, нудота, блювота. Важких дітей не було… Можливо, ці діти вже були носіями золотистого стафілококу, а можливо це якимось чином і є збудник. Це не та патологія, яка могла викликами масове захворювання», — розповіла заступник головного лікаря Конотопської ЦРЛ Раїса Федченко.

За інформацією заступника начальника Конотопського міськрайонного управління ГУ ДПСС в Сумській області Олени Романюк, харчоблок навчального закладу обстежили — він знаходиться у незадовільному санітарно-гігієнічному стані. «Там не дотримуються вимоги щодо миття та дезінфекції обладнання та приміщень. Не дотримуються правил миття посуду, розробного інвентарю. Це підтверджується результатами лабораторних досліджень. У дев’яти змивах виділено бактерію групи кишкової палички», — повідомила Олена Романюк.

Посадовиця додала, що у працівників харчоблоку не було засобу для дезінфекції рук та не відповідав вимогам санітарний одяг. У блоці відсутня гаряча проточна вода.

Також Держпродспоживслужба перевірила заклади роздрібної торгівлі, розташовані неподалік училища. Встановили, що харчові продукти у магазинах не захищені від забруднень, там не ведуть контроль температурних режимів, у персоналу відсутні медично-санітарні книжки. Сукупність цих факторів, припускають у службі, могла стати причиною масового отруєння.

Нагадаємо, що за допомогою звернулися юнаки від 15 до 18 років. За словами потерпілих, впродовж дня вони харчувались як в їдальні навчального закладу, так і в міських закладах громадського харчування. До того ж, деякі з ним пили водопровідну воду, а деякі — вживали слабоалкогольні напої. Поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 137 — неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей.

konotop.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: