У Глухові — сміттєва криза

09.10.2019

У Глухові управлінська криза породила сміттєву: у центрі на дорогах та у скверах, біля сміттєвих контейнерів у дворах багатоповерхівок за останній тиждень стали з’являтись купи сміття, котрі вивозять дуже повільно. Вони ростуть, особливого колориту додає масовий листопад.

Місцева влада, яку зараз уособлює в. о. мера Олена Демішева, звинуватила в усьому депутата від опозиції Володимира Гриба, ніби його компанія «Глухів-Артбуд» відмовилась прибирати місто. Для розуміння: побутові відходи з приватного сектору і з контейнерів вивозяться регулярно, за це платять жителі окремо «Зеленбуду», жодних збоїв не було.

Пан Гриб у свою чергу підкреслив, що нинішня влада вчергове свої дикі провали і непрофесіоналізм намагається прикрити скандалом. Пояснює, що мова йде тільки про вивезення і захоронення сміття з вулиць і всього того непотребу, який люди складують під контейнерами: будівельне сміття, листя, гілки. За це платило місто з бюджету переможцю тендеру, який гарантував якість робіт. Володимир Гриб розповідає, що в середньому щодня вони вивозили по 7 машин сміття. За рік це до 13 тисяч кубометрів. Причому контроль з боку УЖКГ просто шалений: кожна машина має дочекатись огляду спеціалістом управління і тільки після цього їхати на полігон. Але місто було чистим, бо у «Глухів-Артбуду» є вся техніка, люди, досвід.

– Звісно, для нас це незручно, адже буває, що машина стоїть до години. Ще вимагали робити заявки звечора. Тобто спочатку їздили містом, оцінювали кількість сміття, але не факт, що нам давали дозвіл його вивезти, щоб не заплатити жодної зайвої копійки, зекономити.

За його словами, суть проблеми в тому, що влада не змогла закласти в бюджет реальну суму на вивіз і захоронення сміття з вулиць. Так, у 2018 році на ці послуги виділялося 1,164 млн грн. Але на грудень їх не вистачило, тож працювали в борг. Але на 2019 рік цифру… зменшили – на тендер виставили тільки послуги на 1,046 млн грн. У вересні гроші закінчились, «Глухів-Артбуду» не надали гарантійних листів на оплату, жодних пропозицій і прохань – натомість договір заключили в обхід процедури «Прозоро» зі своїм комунальним жеком. Так, влада знає, що послуги КП обійдуться дорожче, бо воно платник 20% ПДВ, але йде на це. Більше того, вони усвідомлюють, що жеку така робота майже не під силу, бо ще свіже в пам’яті літо, коли контора не впоралася з покосом трави.

– Призначити Гриба ворогом Глухова просто, бо хто там з людей буде розбиратись, чому сміття лежить. Я працював з цією владою 4 роки, вже знаю їх як облуплених, це катастрофа. Брехня і катастрофа, – емоційно говорить він. – Жек уже зараз на першому тижні зашивається. Купи лежать по всьому центру, але для наших фантастів це неважливо. З того жеку не буде толку, їх рано чи пізно замінять підприємці, і це правильно. І для бюджету міста дешевше, бо там усе іде на зарплату. У них нема ні техніки нормальної, ні двірників. Жек, може, щось купив за триста тисяч, які років три тому їм повернули за контейнеровоз? Леніна продали за 100 тисяч – де гроші? Іржавіє там у них ваговий комплекс від швейцарців, тріскорізка мертвим грузом валяється. Улітку Глухів заріс бур’янами. Восени на стометрівці сміття з урн нікому вивезти – а у них Гриб винуватий. Сто раз казав, що я в опозиції не до Глухова, а до цієї компашки, яка довела місто до ручки. У мене, на відміну від жека, достатньо обігових коштів, щоб працювати в борг, не раз чекав на оплату по пів року, готовий і далі прибирати місто.

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: