На відео потрапила «суперзлива» на Сумщині

09.10.2019

Футурологи вже давно твердять, що тверді носії інформації: книги, масові періодичні видання, паперові архіви з неминучістю відійдуть у минуле. Їх, мовляв, замінять носії електронні… Коли це таки станеться, відеоматеріали зовнішнього спостереження можуть залишитися чи не головними свідченнями знакових подій епохи, у т. ч. глобальних змін клімату.

Останні, до речі, вже не оминають і Глухів. Усім пам’ятні, наприклад шалені зливи цього літа, коли при поривчастому, практично ураганному вітрі, за якусь годину-дві з неба виливалася ледь не місячна норма опадів. Одну з таких суперзлив зафіксувала камера спостереження внутрішнього майданчику ТРЦ «Юність».

На відеоролику можемо бачити, як потужний буревій, супроводжуваний потоками з неба, перевертає навіси біля відомого «Теремку», а з майданчику в напрямку Києво–Московської стрімко плине глибокий, сантиметрів так із п`ятнадцять-двадцять потік.

Ось така «картина судного дня» — примх стихії, багато в чому спричинених екологічною кризою, котра в деяких місцях позначається куди гіршими наслідками ніж у Глухові та його околицях: масштабними лісовими пожежами, надпотужними тропічними циклонами, таненням льодовиків тощо. Згадаємо, що цього року катастрофічні зміни клімату стали предметом розгляду спеціального засідання Організації Об’єднаних Націй.

P.S. До речі, глобальне потепління на наших теренах, разом з екстремальними, позначилася й менш помітними, але, тим не менш, досить тривожними змінами – фауністичними. Так, цього літа та осені до нас декілька разів надходила інформація про поодинокі випадки глухівчан з сараною – небезпечною комахою — шкідником, яка знищує культурну рослинність на величезних просторах тропічноно поясу планети, а до кінця ХІХ ст. частенько навідувалася й на Глухівщини. Старші покоління глухівчан ще пам’ятають розповіді своїх дідусів-бабусь, як люди юрмами виходили на поля відлякувати зажерливих істот, що цілими хмарами опускалися на зелені поля, залишаючи по собі чорну землю без натяка на будь-яку рослинність.

kourier.in.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: