Сумських курців очікує суттєве подорожчання тютюна

09.10.2019

В асоціації «Укртютюн» повідомили про нове подорожчання цін на сигарети.

Окремі норми прийнятого ВР законопроекту №1049 про введення єдиного рахунку для сплати податків і зборів можуть привести до зростання середньої ціни на сигарети на 18%. Про це йдеться у зверненні асоціації «Укртютюн» до народних депутатів: «Зазначена поправка була внесена з порушенням регламенту і ніяк не пов’язана з вмістом законопроекту».

Виходячи з цієї поправки до законопроекту, депутати запропонували станом на 1 січня 2021 зобов’язати виробників сигарет продавати свою продукцію компаніям, які отримали ліцензію на оптову торгівлю тютюном, за цінами, що не перевищує 80% максимальної ціни в роздробі з урахуванням ПДВ та акцизного збору. За невиконання штраф — 100% вартості реалізованої продукції, але не менше 200 тис. грн. У свою чергу, компанії, які отримали ліцензію на оптову торгівлю тютюном, повинні продавати тютюнові вироби підприємствам, які мають ліцензію на роздрібну торгівлю за цінами, що не перевищують 87% максимальної ціни в роздробі з урахуванням ПДВ та акцизного збору. За невиконання штраф — 100% вартості реалізованої продукції, але не менше 100 тис. грн. Зазначений розподіл не поширюватиметься на виробництво сигарил, сигар і тютюну для самокруток.

У листі «Укртютюн» зазначає, що це призведе до обмеження конкуренції як між виробниками та імпортерами, так і між підприємствами роздрібної торгівлі, а також до подорожчання тютюнових виробів і зростання обсягів нелегальної торгівлі. За підрахунками Асоціації, таке нововведення призведе до зростання середньої ціни сигарет на 18% (в середньому 7 грн на пачку) додатково до підвищення ціни, обумовленої збільшенням акцизного податку на 20% з січня 2020 року (в середньому 6 грн на пачку), як це передбачено Податковим кодексом. «Це означатиме подорожчання сигарет в середньому на 13 гривень», — запевняють в Асоціації.

zik.u

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: