Хто із сумчан може залишитися без пенсії?

13.10.2019

Багато українців уже більше місяця оформляють пенсії в новому форматі онлайн. Незважаючи на те, що в пенсійному фонді (ПФУ) запевняють, що понад тисячу українців отримали пенсію «в один клік», не все так гладко.

Особливо з труднощами зіткнулися фізичні особи-підприємці. Вони сплачують єдиний податок у розмірі 918 грн, який дає право на пенсію. Але, крім цього, для оформлення виплат потрібен стаж. На сьогодні це 26 років, а до 2028 року для виходу на пенсію буде потрібно вже 35 років трудового стажу. Але як фізособі-підприємцю довести, що у нього достатньо стажу, щоб отримувати пенсію? Крім того, як стверджують підприємці, у ПФУ немає відомостей за період 90-х років. І для того, щоб відновити документи, які свідчать про стаж, пенсіонерам-підприємцям доводиться дуже багато часу проводити в архівах, податкових інспекціях. Але це не найгірше, сумно, коли документи втрачені, а деякі архіви й зовсім згоріли.

При цьому, щорічно пенсіонерів-підприємців стає все більше. Адже більшість із них — люди, які починали свою справу в 90-х під час кризи, коли закривалися заводи і фабрики, а роботи не було. Так, зовсім скоро ФОП, яким відмовили в пенсії, набереться критична маса. І це може загрожувати соціальним вибухом, оскільки декларації про сплату внесків часто загублені, що стає причиною відмови у пенсії.

«Хвиля»

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: