Жартівники викликали рятувальників на пожежу, якої не було

21.10.2019

Минулої п’ятниці одна з сімей Глухова пережила справжній стрес.

«Було це пізно ввечері, близько 22 годин, — розповідає 34-річна Наталія. — Я переодягала 3-річного сина до сну, старша 7-річна дочка вже спала, чоловік зі свекрами дивилися телевізор. Як раптом чуємо — біля нашого будинку зупинилися машини й хтось світить ліхтариком у вікно. Вийшли на вулицю — виявляється, це МНС-ніки прибули гасити пожежу! Під двором стоять два пожежних автомобілі, поруч — група рятувальників. Як з’ясувалося, на пульт СДПЧ — 19 надійшло повідомлення про те, що у нас горить будинок!

Зі слів начальника Глухівського гарнізону СДПЧ — 19 Дмитра Гончарова, цей випадок — вже не перший подібний у Глухові. Дитячими безглуздими забавами це не назвеш, адже дзвонять виключно дорослі, в стані алкогольного сп’яніння. За рік буває близько 10 таких свідомо неправдивих дзвінків. Притягнути жартівника до відповідальності нереально, оскільки його ще треба знайти. Як правило, телефон вимикається відразу після того, як людина подзвонила на 101. Усі факти передаються в поліцію, проте їм не вдається встановити особу. Що ж до п’ятничного жарту, то до глухівської поліції були передані матеріали свідомо неправдивого виклику.

«Як люди не можуть зрозуміти, що своїми діями вони заважають нам працювати, — говорить Д. Гончаров. — Для них це просто розвага, а для нас — підривання бойової готовності. Поки ми мчимося на неправдиву пожежу, десь відбувається справжня»!. Щоправда, бувають і ненавмисні виклики.

Так, наприклад, єдиний цього року випадок за участю дітей, тобто коли на 101 дзвонила дитина, стався нинішнього літа. Двоє хлопченят їхали на мопеді повз аеродром і помітили дим. «Літак горить»!, — прокричали вони в трубку диспетчерові. На місце НП вмить виїхали пожежники, поліція, швидка допомога. Виявилось, літак стоїть собі цілий і неушкоджений, а горить вогнище в городі місцевого мешканця. МНС-ники набрали номер телефону, з якого поступив виклик, хлопчина узяв трубку, пояснив, що вони з другом зараз знаходяться в лісі. І навіть вказав точне місце. Іншими словами, дітвора чесно і відкрито спілкувалася з пожежниками, тому як приховувати їм було нічого: хлопченятам просто здалося, що горить літак, і вони хотіли як краще. За свої дії ще і вдячність в усній формі отримали — за небайдужість.

А ось за свідомо неправдиві виклики жартівникам належать штрафні санкції згідно ст. 197 адмінкодексу.

kourier.in.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: